Tuesday, May 11, 2010

MARIO: GDJE JE NESTAO VASO?

Prve spoznaje o Vasi sam dobio kao dječak. Shvatio sam da epitet ‘veliki prosvjetitelj’ dobija onaj ko podučava sve naše učiteljice. A to je nekada bila odgovorna uloga. Kada mu je vidio poprsje na mramornom postamentu, dječaku je velika brada bila posebno impresivna.
Kasnije su nam te učiteljice mnogo pričale o Vasi.
Postoje ljudi kojima su i dva života malo da naprave sve što su zamislili. Vaso je mnogo toga napravio, reklo bi se: imao je bogatu biografiju. Učio je da bi prenostio znanje, radio je da bi davao primjer, putovao je (i svojom i tuđom voljom) mnogo, pisao još više ... I nije se štedio. Propagirao je slobodarske i socijalističke ideje. Preteča bio. Sudili mu Turci, sudili mu Austrijanci, sudili mu Srbi... Progonili ga, zatvarali, smještali u ludnicu... U Banjaluci je pokrenuo biblioteku i čitaonicu, unaprijedio prosvjetu... Prije pedesetak godina u gradu, u parkiću prekoputa Pedagoške, otkrili Vasi bistu. Takav bio red.

Desetak godina kasnije morao se Vaso pomaknuti i ustupiti mjesto Zenitu. Ništa manje nije bio markantan ni na novoj poziciji u parku kod Pere. Prvog maja ispod bronze bi stavili zeleni vjenčić jer Vaso je organizovao proslave Dana rada još u XIX stoljeću. Običnim danima kraj njega bi zastao pokoji penzioner. I tako je bilo sve do rekonstrukcije parka. Ustupio je Vaso mjesto muzičkom paviljonu i nestao. Gdje je Vaso? Nema ga, povukao se u depo?
Vaso je bio plodan i čitan pisac. Pisao je o zdravlju, o BiH, o socijalizmu; njegovi spisi su autobiografski, ali i antireligiozni. Da možda Vaso nije postao nepodoban?

5 comments:

  1. Ne treba donositi ishitrene zakljucke, mozda je Vaso na obnovi.
    Inace to postavljanje pojedinacnih bisti cini ih nekako izgubljenim u prostoru. Dobro mi je rjesenje ono okupljanje palih boraca u Kastelu. Ima tamo jos takvih mjesta gdje bi se mogli okupiti velikani prosvjetitelji, knizevnici, mislioci... Da ne kazem da su aleje idealno mjesto za okupljanje.
    Ljubica

    ReplyDelete
  2. Kad smo kod nestalih u Banjaluci, zna li se gdje je zavrsila skulptura Emine?

    Natasa

    ReplyDelete
  3. Emina je definitivno bila nepodobna. Njeno ‘ranjavanje’ i nestanak ostali su u sjeni ‘leta’ nekih božijih kuća. Praksa je to koja se već dugo prepisuje na većem dijelu Balkana.

    ReplyDelete
  4. Dobila sam informaciju da je Emina postavljena na Autobusnom kolodvoru.
    Mario, molila bih te da ipak provjeris, a i fotografija bi bila pozeljna.
    Hvala.
    Natasa

    ReplyDelete
  5. Nataša, fotografije nema. Prolazio, Eminu nisam vidio.
    Pozdrav,
    Mario

    ReplyDelete