Friday, July 30, 2010

BP (BRITISH PETROLEUM)

Odlazeci CEO Tony Hayward, Predsjednik Carl-Henric Svanberg, i dolazeci CEO Bob Dudley

Slusam vijesti ovih dana. Nakon sto su curenje nafte u Mesickom zaljevu, izgleda, zaustavili (svi drze fige da se to i ostvari) analiziraju se financijski efekti ove katastrofe. U poslednjem tromjesecju BP je, zbog ove katastrofe izgubio 17 milijardi dolara. Ocekuje se da ce, podmirujuci troskove onima koji su osteceni ( americki ribari, americki turizam, americki...) biti potroseno jos 15 milijardi dolara. Procjena krajnje cifre gubitaka BP je oko 50 milijardi dolara. Prilicno...
Poredeci ove cifre sa nekadasnjim ukupnim dugom Jugoslavije (20 mijardi dolara) ili sadasnjim dugom Hrvatske ( nesto preko 40 milijardi dolara), ili Srbije, (cini mi se, 30 milijardi dolara) i cinjenicom da se te zemlje cijene kao zemlje u dugu do grla i zemlje koje ce sa velikim poteskocama, uz mnoga odricanja i uz neophodne financijske injekcije s vana, savladavati krizu, logicno je pitati se da li, i kako ce ova firma prezivjeti ovu krizu.  Jedna firma ce za recimo godinu dana imati gubitak od 50 milijardi dolara. Boli glava od cifara! Jedna firma - drzave. Balkanske drzave ce se, da bi dobile kredite pa tim kreditima vracale dugove i vadile se iz krize, morati dobrano odreci svog suvereniteta i nezavisnosti. Morace, htjeli to ili ne, slusati, jer bez tih kredita propasce u dublju krizu i kasnije ce cijena izlaska biti jos veca.
Firme kakav je i BP ce se isto tako odreci dijela svoje nezavisnosti tako sto ce umjesto Tonyja Haywarda CEO od oktobra biti Bob Dudley. Velika promjena!? Engleza ce zamijeniti Amerikanac i gotovo. Englez ce otici u Rusiju da tamo razvija posao firme, dobice desetine miliona dolara da se ne buni i ne prica.  Time ce se utisati protesti amerikanaca i mirna Bosna. (...nekad bila.)
Nase jadne zemljice ce morati gutati mnogo vece zalogaje nego sto to cine te velike svjetske kompaije; odricati se mnogo vecih vrijednosti. Neke ce se morati odreci dijela teritorije, neke opet dijela svojih heroja, neke ce morati hapsiti jos malo heroja po cijeni jedan heroj stotinu miliona duga otpisano. Mozda malo manje, ili malo vise. Srazmjerno doprinosu heroja; a i stvar pregovora i dogovora.
Eh, sad ja ugazih u oblast velikih svjetskih kompanija, multinacionalnih kompanija.
"Suvereniteta" velikih multinacionalnih kompanija i suvereniteta i nezavisnosti drzava.
Ko moze da ima suverenitet? Ko odlucuje o suverenitetu? 
Ko u ovom svijetu donosi odluke, a ko je piun?
Kakav je odnos multinacionalnih komanija prema drzavama, i obrnuto?
Kakav je odnos tih kompanija prema politicarima?
Ko koga dovodi na vlast? Ko ustvari odlucuje o politici?
Ko je, na primjer, ovih dana smijenio i postavio novog CEO BP?
Sama ta firma? Bez uticaja iz vana? Nece biti!
Politicari? Obama? I do not think so!
I ko, na kraju krajeva, vlada svijetom?
Politicari na vlasti? I do not think so!
Sjecate li se nedavnih demonstracija u Torontu za vrijeme odrzavanja samita G8 i G20?
Bez zelje da opravdam vandalizam na ulicama Toronta pitam se, da li oni koji organizuju demonstrante postavljaju ista ova pitanja i traze promjene u preraspodjeli vlasti i bogatstva, i mnogo cemu drugome...

2 comments:

  1. Hallo Novinar,

    http://www.e-novine.com/stav/39546-skida-fleke.html

    Nama fotku guzonja, a e-novinama 'fire'. Ne zaboravi, ovdje si poceo. Da te upozorimo na vrijeme.

    ReplyDelete
  2. Predraze, ne hvalis se da te citiraju:

    http://www.e-novine.com/stav/39546-skida-fleke.html

    http://dovla.net/2010/07/in-memoriam-dr-dragan-tosic/

    Cestitam i pozdrav,
    Mario

    ReplyDelete