Monday, July 05, 2010

KRAJ AMERICKE LJUBAVNE PRICE

Al Gore - opet u centru paznje. U cijelom svom zivotu taj je covjek privlacio paznju, ali uvijek na neki neobican nacin. Bar ja tako mislim. Mlad ali nepoznat, prilicno zgodan ali tupav i dosadan do bola, ozenio je zgodnu i duhovitu zenu Tipper na iznenadjenje svih onih kojima je ona bila bliza. Isti takav, ali vrijedan i poslusan, postade potpredsjednik najsnaznije drzave na svijetu. Tu se nije mnogo petljao sa predsjednikom Klintonom, kome potpredsjednik nije ni trebao. Zapravo, do kraja mandata nije ni shvatio sta mu je, pored Klintona, raditi. Poslije toga postao je poznat po tome sto je za prsa izgubio izbore od najglupljeg predsjednika najsnaznije drzave na svijetu. Na tim izborima je americki narod je morao da bira manjeg od dva glupana. I tako i odlucise. Manji, onaj mamin sin bivseg predsjednika, a ne Gore ( i dole!) pobijedi. Nakon toga se Gore ponovo proslavio time sto rezultate tih izbora nikada nije priznao i to javno govorio. I tada su mu, da ne bi mnogo laprdao o tome i bacao ljagu na najvecu demokratiju, koja se u tonama municije i oruzja izvozi po cijelom svijetu, dali da ne radi nista, da putuje po svijetu i bori se za cistu planetu. ( lijepa rima: svijetu - planetu). I ne samo to, nego kad on, ponesen podrskom u svijetu, pomisli da je trenutak da opet prica o toj demokratiji, oni njemu Oskara. Pa ne bi ni to dosta, vec kasnije i Nobelovu nagradu.
Hej, Al Gore ( i dole!) osvojio i Nobela i Oskara! Koje li devalvacije i jedne i druge nagrade. Ali nije on jedini, pa mu se prasta. A onima koji o tome odlucise svakako se sve prasta.
Nemam ja licno nista protiv Al Gora. On me samo uvijek podjecao na punjenog purana. Punjeni puran Oskarovac i Nobelovac!
I ne pisem ja sve ovo da bih pisao o Al Goru. Nije on toga vrijedan iako osvoji sve sto se osvojiti moze, vec mi je namjera bila da pisem o jednoj pojavi u americkom drustvu, a bogami i sire. I da branim Al Gora od te pojave.

Poslednjih dana Al Gore  je ponovo na naslovnim stranama i pisanih i emitovanih medija. Zasto sada, pitate se vi, k'o biva neupuceni? E zato sto ga je prijavila jedna lijepa gospodja, koja nije njegova zena, da je onomad, nakon divnog predavanja i govora o zastiti zivotne okoline, sto mu je sad vec i uza specijalnost, pozvao u hotelsku sobu, i to oko ponoci, da ga izmasira. I nije to problem. Covjeka uhvatilo u ledjima, a masaza tada pomaze bolje od icega. Posebno u ponoc... Problem je to sto je kasnije ta lijepa gospodja , inace profesionalna maserka, napisala prijavu od 75 ( hej, nije 57, vec 75) stranica o tome kako je nju taj Nobelovac i Oskarovac u sred masaze, i u sred noci, i u sred hotelske sobe napastvovao. Gluvo bilo!...Po njenim rijecima, ona se u pocetku blago opirala. A kako bi drugacije sa takvom licnoscu!? To je on shvatio kao odobravanje, pa navalio malo zesce. Ovdje moram zastati i napraviti malu digresiju: Znam mnoge koji su to isto tako nekada tumacili! Digresija zavrsena. Pa kad njih dvoje, zajedno dodjose do kreveta i kad on svojih 230 kg zive vage natovari na njeno krhko tijelo, ona shvati sta se sve tu desava i da to nije vise samo masaza za koju je unaprijed bila uredno placena. Jer zna ona da to sto je taj zaljubljenik u prirodu htio da radi kosta nesto vise! Tad se ona odlucno oduprla, rekla mu da to sto radi nije lijepo, da to nije dio dogovora i odlucno izisla iz sobe. Nesto kasnije je trazila milion dolara da tu pricu objavi na TV. Niko joj tada taj milion nije dao, jer joj niko nije vjerovao. Sto bi se takav covjek, Oskarovac i Nobelovac, takav zeleni moralista petljao sa maserkom pored onako slatke, pametne, duhovite i nadasve vesele zene. Ali kasnije, izgleda da su i neki drugi propjevali i puce bruka!
Ja i dalje o Goru, iako mi je cilj da pisem o drustvenoj pojavi.
E sad, kad mi takvog junaka na napastvovanje optuzuje zena koja mu je u ponoc dosla u hotelsku sobu da bi ga izmasirala i koja je za tu uslugu uredno naplatila $560, bez poreza, onda, ja zaboravim i na punjenog purana i na Oskara i Klintona i Nobela. Onda, ja hocu da ga branim. Nekada se ta profesija kad ti u hotelsku sobu dodje zena u ponoc, pa te masira nije zvala masaza, vec drugacije. A sad ta profesionalka tuzi pred cijelim svijetom tog punjenog purana, zbog toga sto se njemu tada masaza samo malo previse svidjela. I pored toga, on kao covjek tradicionalnih nazora vjerovatno nije sve najbolje shvatio pa se malo zanio... Cist nesporazum ili neshvatanje, sto se njemu i inace vrlo lako i vrlo cest dogadjalo.

Evo, cilj mi je bio da tog Oskarovca i Nobelovca, tog Al Gora, tog punjenog purana branim. Jer, i pored svega sto o njemu mislim, zao mi je sto ga je njegova mnogo bolja polovina, njegova ljubav, njegova Tipper ostavila zbog jedne neuspjele masaze ili zbog nesporazuma i neshvatanja nove svetske nomenklature  zanimanja.

Da li mi je uspjelo da ga odbranim? Na kraju, ni to vise nisam siguran...

2 comments:

  1. Zsa razliku od Huse koji bi rekao:''Matere ti, nemoj me vise branit.'' ja smatram da je tvoja odbrana gospodina Gora (-Dola) dobra. Ipak, danas je sve zrtvovano globalizaciji koja postavlja nove standarde i hipokriziji...
    Zanimljivo si ispricao ovu americku storiju, neka se zna.

    ReplyDelete
  2. G. Gore je sam otvorio vrata (i zatvorio, je li tako?),
    Ona, sama, dobrovoljno usla u njegov apartman, da zaradi malo vise od $500 doll. za manje od sat vremena.

    Hm, hm, hm...
    Masaza uspjela, ali nije bilo baksisa!

    E, sad ona njega tuzi, neka, a on placa i njenog advokata...oj, zivote, treba se rijesiti novaca na zakonit nacin!

    Da li mi je zao ljepse polovine?
    Nije, nimalo.
    Trebala je stisnuti zube i jos davno, davno se razvesti od punjenog purana.
    Gordan

    ReplyDelete