Tuesday, September 28, 2010

PONOVO O JUNSKOM SAMITU G-20 U TORONTU


Samit G20 u Torontu je zavrsen jos u junu. Vecina normalnog svijeta je vec zaboravila na ovaj samit, a odluke i zakljuci koje su donijeli predsjednici najbogatijih i najuticajnijih drzava na svijetu nikoga vise ne interesuju. Ali prica o samitu, bar u Kanadi, i dalje traje.
Prvo su stotine uhapsenih danima davali izjave na medijima o tome kako ih je policija tretirala. Zatim su pocele tuzbe za odstetu, zbog pretjerane upotrebe sile. Policija se pokusava braniti napadom, pronalazeci i hapseci one koji su palili i razbijali i objavljujuci detaljne podatke o njima. Za vecinu, policija nalazi da su bili pod uticajem narkotika ili alkohola. Ovaj dio price trajace vjerovatno godinama i kostace poprilicno.



Drugi dio price vodi se u Parlamentu. Liberali, koji su u opoziciji, dosli su do dokumenata koji u detalje pokazuju kako je konzervativna Vlada potroslila 1,2 milijarde dolara na organizaciju Samita.
Neki troskovi izazivaju posebnu paznju.
Na primjer, 2,8 miliona dolara za rentanje auta za policiju. Preko 2 hiljade rentanih auta za dva dana! 1,4 miliona dolara na „komunikaciono kabliranje“. 1,9 miliona dolara na vjestacko jezero napravljeno u Toronto Media Centru. $439.000 za mobilne klozete. Skoro pola miliona dolara za dva dana sranja! Bilo bi mnogo jeftinije da su svakom od 20.000 policajaca dali pelene, one koje nose kosmonauti, komentarise opozicija. Na primjer, po tri pelene po policajcu. Da, bilo bi jeftinije ali gdje naci 60.000 kosmonautskih pelena?, odgovara vlast.
Ono sto Liberali sada posebno isticu i istrazuju je cinjenica da su mnogi poslovi dodijeljeni mimo procedure, sto znaci da su davani pojedinim kompanijama bez javnog natjecaja. Vlada je sada pod pritiskom optuzbi da su sredstva trosena nemilice, po principu, za Samit mora biti, pa koliko kosta da kosta! Ali cijih para!? pitaju se kanadjani. Nasih. Nas koji uredno placamo porez, koji se za prosjecnu porodicu mjeri desetinama hiljada dolara godisnje! Temperatura a i pritisak mnogima skacu to limita. Optuzbe, odbrana. Liberali vide i trosenje za G20 kao dodatni argument i sansu za obaranje konzervativne Vlade. Ja tu ne vidim nista osim politickog ringispila.


Ne zvuci li sve ovo nekako poznato!?

Pitam se sta bi se desilo da je Samit odrzan u nekoj od zemalja na brdovitom Balkanu? Istina tako nesto se moze samo zamisliti. Ali hajde, upotrebimo malo i mastu.
Koliko bi se kumova, rodjaka, prijatelja, ljubavnika i ljubavnica omrsilo!? Koliki bi procenat uzimali oni koji odlucuju o organizaciji? Koliko bi se potrosilo na mobilne klozete? Dobro znam, tu bi se ustedilo. Nasa masta i iskustvo u situacijama kada stisne su nepresusni i znamo se snaci i bez tih klozeta.
Necu dalje ni da mastam. Muka mi je vec i od ovog Samita odraznog u Torontu. Samo mi jos treba Samit na Balkanu.
Toliko price i toliko potrosenih para, a niko se vise ne sjeca zasto su se tih 20 svjetskih vladara sastali i sta je je to dobro za svijet sto su se oni dogovorili!

1 comment: