Saturday, December 11, 2010

SANADER I SANADERCICI

Iako desetinama hiljada udaljen, covjek ne moze a da ne reaguje na vijesti da je Ivi Sanaderu, bivsem premijeru Hrvatske i bivsem predsjedniku HDZ, oduzet zastupnicki imunitet, raspisana potjernica i da je uhapsen u Austriji.
Uzimajuci u obzir za sta je sve, bar prema sredstvima informisanja, osumnjicen, to je dobra vijest.
Ali ne treba zuriti sa zakljucima.
Moze to biti pocetak prave akcije u borbi protiv kriminala koji je u svakoj zemlji Balkana duboko uvucen u svaku poru zivota i pocetak otkidanja glave nemani zvanog kriminal u Hrvatskoj.
Ali isto tako, moze biti samo razracunavanje kriminalnih klanova, duboku ucvrscenih i u politiku.
Jos dugo cemo cekati da doznamo o cemu se ovdje zapravo radi.
A moze se desiti, kao sto se vec desavalo u ponekim slucajevima  (govorim o cijelom Balkanu) da se ne dozna nista. Da se zrtvuju piuni, a kraljevi i kraljice, kao i njihovi nasljednici, da se ostave na tabli, da uzivaju plodove svoga "rada".
"E pur si muove". Mozda!?

3 comments:

  1. U Hrvatskoj je nepravomoćno osuđen na 4 godine zatvora i povrat ogromne svote novca, potpredsjednik Vlade, ministru gospodarstva se sudi, a sada je uhićen bivši premijer Sanader, koji je imao neograničenu vlast. Ako mu se dokaže krivnja, a sve su naznake da hoće, zar to nije od kralja i njegove svite?

    Hrvatska je ušla u odlučnu bitku protiv korupcije, više ništa neće biti kao što je bilo, to treba cijeniti, bez obzira što je sramotno ono što se događalo proteklih godina.
    Ovo je važan korak ne samo za Hrvatsku, već za sve države nastale iz ex YU.

    Sumnjate li da se to neće dogoditi i Dodiku?

    ReplyDelete
  2. Draga Nataša,lijepo je biti optimista,ali tko je vratio novac od mnogih u Remetincu?tko može vratiti nadu mnogima koje i ovih dana otpuštaju s posla,mladima koji ga i ne mogu dobiti,predaleko je sve otišlo.Pametni i sposobni ne mogu doći do izražaja,svuda sve ide po čudnom ključu veza.Ima naznaka pomaka,ali kada će to biti?LJudi su izgubljeni,bez nade,lutaju velikim shoping centrima da se ugriju,uglavnom sami i gledaju te sjajno uređene prostore koji blješte u ove dane...a onda ostane samo trenutak sreće,i ne svima,jer mnogi kopaju svakodnevno po kontejnerima,čekaju satima u redu za jelo u pučkoj kuhinji...Dobro zdravlje i nada u bolje neka nas drži i dalje,pozdrav od Jovanke

    ReplyDelete
  3. Nadu si možemo vratiti samo mi sami.
    Ništa nije moralo biti ovako kako nam je, da nije među nama onih koji su glasali za ove na vlasti, za koje, da su samo malo razmislili, vidjeli bi kako i kuda nas vode, ili defetista koji misle da se ništa ne može promijeniti, pa nisu ni izlazili na izbore i time omogućili ovima da ostanu na vlasti. Time su im «odobrili» da čine to što čine, i to je postalo normativ vladanja, poslovanja i morala.
    Žalosno je da je takav sistem podržala, pa i primjenila Crkva, što nije ništa iznenađujuće za osvješćene.
    A naš narod to ne vidi ili ne želi vidjeti.
    Ako pođemo od onoga kako je bilo, bolje je, ali ne treba očekivati promjenu preko noći, jer nije moguća, a poznavajući naš narod koji kritikuje, možda je ispravnije reći "pljuje", kad nije «opasno», a razmišlja kako razmišlja, nisam sigurna da ove koji su nas doveli u ovaj nezavidan polozaj, neće ponovo izabrati.
    Ali ipak, ovaj put s razlikom, vrlo malo će ih se odlučiti otuđiti ono što im ne pripada.

    Ja sam o tomu pisala.

    Interesantno razmišljanje Slavenke Drakulić:
    http://www.tportal.hr/komentari/komentatori/100967/Sanaderov-pad-posljedica-je-sindroma-Ceausescu.html

    ReplyDelete