Friday, January 14, 2011

VJEKO: NINA/ NINO TE...


...da pojasnim. U Toowoombi je frka trajala oko dva sata. Na 700 metara nadmorske visine, bez rijeke, potoka nije moguca klasicna poplava. Kroz grad prolaze, (naglasavam prolaze, a ne proticu) dva kanala, bez neba suha kao barut. Ali kad se otvori nebo, sa onim svojim abnormalnim ( iza ovoga abnormalnim, stojim i moralno i matrijalno) vodopadima, pa kad to potraje satima, e onda...Jer Toowoomba je figurativno zdjela, pa kad se sa svih njenih strana podje slijevati vodopad, sa krovova u dvorista, pa na ulicice. Pa se tih hiljade mali potocica, planinski brzih, dohvate sistema spojenoh sudova, pa geometrijskom progresijom i silnim Njutnovim zakonima ojacaju pa se na kraju sruce na prostor velicine Nove Varosi nastane ono sto ste vidjeli na fotkama. Sreca u nesreci je bila da je tada kisa stala i voda je u roku pola sata napustila grad. Ostala je steta i nazalost zrtve. Trenutno je grad uobicajeno mokar.

Za razliku od Toowoombe koja je iznenadjena, sa Brisbanom je situacija drukcija. On je imao vremena ( >48 sati) da se pripremi i izbjegne ljudske zrtve. Nije uspio. Od trenutnih 15 potvrdjeno izgubljenih zivota, jedan je u Brizbejnu. Oko 70 osoba se vode kao nepoznate sudbine. Stete po cijelom Queenslandu su velike. Poplave su pocele prije mjesec dana a mogu da potraju na osnovu vremenskih prognoza sve do aprila.
U agencijskim vijestima se pominje visina vodenog talasa; da vas to ne buni misli se na porast vodostaja a ne na pravi talas.
Nego da se vratim na ozbiljusu.



Za sve je kriva Nina (La Nina). Ovo je njena kisna sezona. Nino (El Nino) vedri dekadu a onda jednu sezonu oblaci Nina i napravi pizdariju.
Catarina, Isabel, Thelma, Donna, Camille, Betsy, Katrina.
Elem, kad je ova zadnja bila aktuelna zateknem ja malo drustvance kako gleda jutarnje vijesti sa doticnom (Katrinom) kao glavnom.
Australac Majkl, mati mu u posjeti, i jedan moj drugar.
I kao dobro jutro izgovorih "Zasto svi hurikani nose zenska imena?"
Moj drugar, izbjeglica friska iz braka odgovori, k'o da ga nisam trebao ni pitat' "Zato sto samo zena moze da izazove takva razaranja"
Majklova mati i sama izbjeglica ( ne znam koliko puta) mu zavrati "Bad luck/ losa sreca"
Na to ce on "Yes, bad luck, moj, tvoga sina i taman da i mene spomene uprati mi osmjeh, paljenja na guranje."
Al' stvarno "Zasto sve nepogode nose zenska imena?"

Drugi Nacin - Lile su kise


PS. Ogi, prepoznao sam te. Pozdravi tetku i tjeraj je kuci. Nedostaje podpresjedniku

No comments:

Post a Comment