Tuesday, February 08, 2011

UCITELJICA JANJA ZORIC


 Ne znam kako je to sada, ali znam da su nekada ucitelji i uciteljice djacima bili kao roditelji. Od njih se nije ucilo samo gradivo, vec i mnogo vise od toga. Izmedju djaka i ucitelja razvijao se poseban odnos koji je nastavljao dugo nakon zavrsetka osnovne skole. Jedna od banjaluckih uciteljica koja je svakom svom djaku posvecivala posebnu paznju i kojoj rad sa djacima nije zavrsavao u skoli, bila je i Mladenova mama , uciteljica Janja Zoric.

Odgojila  mnoge generacije banjalucke djece. Svim svojim djacima se potpuno posvecivala;  bila mnogo vise nego uciteljica. Sa mnogima ostala u lijepoj vezi i nakon zavrsetka skole.
I na kraju, nakon svega toga, zajedno sa svoja dva sina i njihovim porodicama morala otici iz Banjaluke. Umjesto u Banjaluci, gdje je poznavala toliko ljudi, svaku kucu, svako drvo, svaki cvijet, ogradu, kamen... svoje penzionerske dane provodi u Holandiji.
Mladen mi je poslao jos nekoliko starih fotogarafija, na kojima pronalazim sestru Bobu, Dinu Blazevic, Azru... Iako je za ove fotografije Mladen rekao da su za licnu upotrebu, uvrsticu ih u blog jer  su se prije par dana neki bivsi djaci interesovali i poslali pozdrave uciteljici Janji Zoric.
Pogledajte ih i sjetite se svojih ucitelja i uciteljica i svojih prvih dana u skoli.

3 comments:

  1. cuci:
    cetvrti je Stj. Krizanic,
    a poznat mi i onaj drugi s desna, sjecam se njegovog pulovera...
    znaci, rodjeni 1948?
    J.

    ReplyDelete
  2. Stjepan Krizanic mi je poznato ime i prezime ali nisam siguran. Generacija je 1947.

    ReplyDelete
  3. mozda je mene upisalo ranije u skolu?
    J.

    ReplyDelete