Tuesday, March 29, 2011

NATAŠA: POEZIJA JOVANKE BABIĆ JELOVAC


24.03. održana je prezentacija poezije Jovanke Babić Jelovac, profesorice hrvatskog jezika i književnosti i pjesnikinje. Jovanku ste upoznali kroz moj kratak osvrt o našem susretu iniciranom od zajedničkog prijatelja Boce. (Nov. 10.) Od tada Jovanka je i posjetitelj našeg Parkića, obradovala nas je nekoliko puta svojim stihovima.

 Bilo je to lijepo druženje u kojem su se osim Jovankinih čitale i pjesme nekih pjesnika koji su prisustvovali tom predstavljanju, no spomenut ću samo Maju Perfiljevu, Jovankinu prijateljicu i radnu kolegicu. Maju sigurno poznajete, sjećate se - Bokeljske noći, Vice Vukova.


Jovanka je bila toliko draga da je procitala i jednu Bocinu pjesmu.
Inače, nisam bila jedina koja imam nekakvu sponu s Bosnom, bila su još dvojica Bosanaca.

Rekoh li nedavno – Prati me Bosna!

Uvijek je lijepo družiti se s pjesnicima, zrače toplinom, dječjom radosti i uživaju u onome što stvaraju. Uživamo i mi slušatelji, bez obzira na sadržaj pjesama, jer sve je to život, nekad lijep, nekad tužan.

Upoznajte se s pjesnikinjama

http://novapoetika.webnode.com/jovanka%20babić%20jelovac/

http://montenegrina.net/pages/pages1/knjizevnost/maja_perfiljeva_izbor_pjesama.html

Hvala Jovanka što ste me pozvali.

******************
Jovanka u društvu Gorana Matovića, Luka Paljetka i Tonka Maroevića, značajnih ličnosti hrvatske kulture. O čemu se radi? Što se sve događalo prošle subote? Jovanka, očekujemo informaciju. Hvala.

5 comments:

  1. Eh te fotografije nekad poklope tekst, te tako ja uocih da je u prostoru prilicno hladno ( svi su zabundani ), gospodin za stolom ima sesir na glavi, gospodja Maja pusi jeftine cigarete ( kao i ja )...
    Nadam se da je pjesnistvo uspjelo zagrijati dusu, ako ne tijelo.
    Takodje se nadam da ovo necete shvatiti kao zlocest komentar.

    ReplyDelete
  2. Ne, draga E.H., komentar nije zlocest. Ti si komentarisala detalje, koji su tebi znacajni, onako kako ih ti vidis.
    Bilo bi lijepo ako iz tih detalja izvucenih iz konteksta, uspijes prepoznati sebe.

    ReplyDelete
  3. Imam rodjaka koji ponekad zbog jezickih barijera ima problema nesto objasniti pa u sali kaze:
    Jebga uso sam, a ne mogu da izadjem.
    E takve Canak uzmi ljepo za ruku pa pokazi kako da izadju.

    ReplyDelete
  4. DRAGA NATAŠA,HVALA VAM NA LIJEPIM RIJEČIMA.ZNAM DA STE UŽIVALI I RAZUMJELI MAJINO I MOJE SRCE.PONOSNA SAM ŠTO MI JE DUGOGODIŠNJA PRIJATELJICA TAKO IZUZETNA OSOBA-ZAJEDNO SMO GODINAMA RADILE U SREDNJOŠKOLSKOM CENTRU KAO PROFESORICE KNJIŽEVNOSTI I UČILE GENERACIJE I GENERACIJE DA ZAVOLE POEZIJU I PROZU,DA USPJEŠNO PIŠU MOLBE I ŽALBE,JER TO NA ŽALOST NAJČEŠĆE TREBA,ALI I DA SAMI ISKAŽU LJUBAV PIŠUĆI O SVOJIM OSJEĆAJIMA.
    SIGURNO SE MNOGI OD VAS SJEĆAJU :INDEXA,RADOJKE ŠVERKO,DARKA DOMJANA,KIĆE SLABINCA,DALIBORA BRUNA,GABI NOVAK,UZ VEĆ SPOMENUTOG VICU VUKOVA KOJI JE PJEVAO MAJINU"BOKELJSKU NOĆ".PJEVALA JU JE I RADMILA KARAKLAJIĆ,A DANAS KLAPE.
    DANAS NA PJES.VEČERIMA UZ MAJU ČESTO PJEVA ZDENKA KOVAČIČEK NJENU PJ."SANJAM",A VESNA PISAREVIĆ"BALADU".
    SRETNA SAM KAD JE MAJA GOŠĆA I NA MOJIM VEČERIMA.
    ZAISTA JE PROSTOR GDJE JE BIO OVAJ SUSRET I MALI I HLADAN,ALI TKO IMA DANAS SLUHA ZA I MNOGO VITALNIJE STVARI-PA LJUDI ŽIVE U TAKO HLADNIM PROSTORIMA I PITANJE DA LI NEKE NETKO I OBIĐE,ALI TO JE NEKA DRUGA TEMA.
    ŠEŠIR SU NOSILI MNOGI PJESNICI,OD TINA UJEVIĆA,A I PRIJE PA DOZVOLITE DA GA NOSI I PJESNIK HASAN DŽINIĆ DŽINO-sa ove slike-KANTAUTOR PJESME"MIRIS POLJSKOG CVIJEĆA"IZ ISTOIMENOG FILMA SRĐANA KARANOVIĆA I RAJKA GRLIĆA.NAŠA LICA GOVORE DA NAM JE BILO LIJEPO-POEZIJA NAS JE GRIJALA.

    26.3.SAM VEĆ UŽIVALA NA JUTRU POEZIJE,A TEMA JE BILA"DVADESET LJUBAVNIH I JEDNA OČAJNIČKA"PABLA NERUDE.PJESME JE SA ŠPANJILSKOG PREVEO LUKO PALJETAK.KAO GLAVNI GOST LIJEPO JE GOVORIO O NERUDI ,A I NJEGOVE STIHOVE UZ GORANA MATOVIĆA,TONKA MAROEVIĆA I DRUGE.NAKON TOGA SMO NASTUPILI I MI SA SVOJOM LJUBAVNOM POEZIJOM-uglavnom.
    SVIMA KOJI VOLE POEZIJU ŠALJEM POZDRAVE
    I ŽELIM DA PIŠETE I ŽIVITE LJUBAV!
    HVALA JOŠ JEDNOM SVIMA KOJI MENE PODRŽAVAJU!!

    VOLI VAS JOVANKA
    .

    ReplyDelete
  5. Sta mogu sto sam zimogrizljiva, jos k tomu i pusac ( losih ) cigareta pa me to zulja sto je jako dobro uocio jedan kriticar.
    Da je do mene svi bi bili u toplom, pusaci bi pusili kvalitetne cigarete, a i sesira bi bilo puno vise ( nemam nista protiv njih, dapace ),samo ne u kazalistu i svi bi pjesnici imali neiscrpnu inspiraciju.
    Samo zbog Vas mi je gospodjo Jovanka zao sto se ovaj komentar dozivio zlocesto bez obzira na moju napomenu na kraju.
    Zelim Vam puno uspjeha u pisanju.

    ReplyDelete