Tuesday, April 12, 2011

JURIJ GAGARIN



Sjecate li se Jurija Gagarina?
Na danasnji dan, prije tacno 50 godina, 12. aprila 1961, sovjetski kosmonaut Jurij Gagarin obletio je zemaljsku kuglu. U svemirskom brodu Vostok 1, Gagarin je bio prvi covjek koji je plovio kosmosom. Postao je medjunarodna zvijezda, a u SSSR je, pored ostalih, odlikovan je ordenom heroja. Gagarin i njegov svemirski let bili su potvrda da je SSSR ispred USA u ovoj oblasti. Kao jedan od oblika hladnog rata, utka u osvajanju svemira ce se izmedju dvije svjetske supersile nastaviti i u narednim desetljecima. Bilo je to rivalstvo koje je donijelo popularnost svemirskim programima , ogromna ulaganja u njih i kao rezultat osvajanje znanja o svemiru i koristenje svemira u mirne ( a i one druge) svrhe. Zemaljski sateliti, svemirske letilice, su osnova za mnoge tehnologije u svijetu, danas. Televizija se vise ne moze zamisliti bez satelita.  GPS koji vas nepogresivo dovodi na bilo koju adresu u svijetu, meteorologija, navodjenje raketa, spijunaza....
Sve to i jos mnogo toga drugoga su otpoceli krupnim koracima ulaziti u svakodnevni ljudski zivot nakon sto je Jurij Gagarin zaplovio kosmosom.

Iako je to zelio, Gagarinu nije bilo dozvoljeno da ponovo poleti u kosmos. Kao heroj , bio je posebno cuvan od rizika i radio je kao direktor centra za obuku kosmonauta.

Medjutim, 27.marta 1968 poginuo je u nesreci koju je uzrokovao pad mlaznjaka MIG 15, kojim je upravljao. Ova nesreca je izazvala mnoge nedoumice, cak su razvijene mnoge teorije zavjere, ali necemo sada o tome.

Cilj je da se sjetimo covjeka koji je za mnoge tadasnje generacije, u cijelom svijetu, vazio za heroja.

No comments:

Post a Comment