Tuesday, June 14, 2011

Maveriksi sampioni NBA!

Sinoc su Maveriksi iz Dalasa pobijedili favorizovani Majami Hit usred Majamija i postali sampioni NBA lige.
Pobjeda, k'o pobjeda - sampion k'o sampion, rekli bi neki.
Ali ova pobjeda je vjerovatno jedna od onih koji ce se dugo pamtiti i spominjati.
Ovoj pobjedi ce se radovati cijela Amerika, ukljucujuci i Kanadu, od Meksika do Sjevernog pola!
Ne znam ni jednog ljubitelja sporta koji je ove godine navijao za Majami Hit.
Bolje je reci svi koje znam su navijali protiv Majami Hita. Za ogromnu vecinu nije ni bilo vazno ko ce biti sampion. Bilo je samo vazno da to ne bude Majami Hit.
Zasto, bas tako?
Za one koji ne znaju, taj tim je pred pocetak upravo zavrsenog prvenstva kupio dvije super zvijezde kosarke, Labron Dzejmsa, super- super zvijezdu, kome vec proricu da ce ne samo naslijediti vec i prevazici Majkl Dzordana, i nesto manju ali ipak superzvijezdu Kris Bosa. Uz trecegu super- super zvijezdu Dvejn Vejda, koji je vec bio u tom timu, cilj je bio da se vec u prvoj godini pocisti ostala boranija u NBA i osvoji titula, onako u letu. Stvaraoci ovog super - tima, Pat Rajli , prije svega, ocekivali su da ce im se ulozene pare vratiti u rekordnom roku i da ce slijedecih nekoliko godina suvereno vladati NBA-om.
Kazu da Dzems and Vejd, zaradjuju,sa sponzorskim ugovorima oko dvije miliarde dolara godisnje.
Stvaraoci ovog super- tima su ocekivali da ce se svi ostali timovi, vec na pojavu ovih velicina, prepasti, i da ce se predati unaprijed.
Novicki, odrzao lekciju super-zvijezdama

A zvijezde su se jos prije prvenstva ponasale toliko uobrazeno, kao da ce svi koji ih pogledaju ili leci od zaljubljenosti, ili pobjeci od snage kojom zrace.
Dalas Maveriksi su potpuno suprotan tim. Samo jedna super- zvijezda: Kirk Novicki. Izuzetan kosarkas, u NBA dosao iz Njemacke, jos veci sportista i licnost:  skroman, vrijedan, obraca se svakome sa uvazavanjem....  Sve karakteristike koje zvijezde iz Hita nemaju. I ostali veoma slicni. Medju njima i Predrag Stojakovic, koji se u finalu nije bas proslavio. Prekretnica u odnosima ova dva tima je bila odluka trenera, da njega vise ne stavlja u tim jer ga sut nije isao a u odbrani nije mogao nikoga zaustaviti. Oni koji su ga zamijenili donijeli su preokret. Ipak treba reci da je ostvario san mnogih kosarkasa. Osvojio je titulu NBA sampiona.
Maveriksi su poznati i po svom vlasniku: Marku Kjubanu. Vlasnik, potpuno atipican. Mlad covjek, zaradio milione, svojim mozgom na softveru i ulozio u svoju veliku ljubav, u kosarkaski tim. Putuje sa timom na svaku utakmicu, raduje se svakom obrom potezu, pobjedi kao i svaki navijac. Prije par godina bio je malo previse umijesan u tok utakmica. Svadjao se sa sudijama, uplitao u trenerski posao ali to se vremenom promijenilo.

Stvaranje super - timova u NBA je preslikano iz bejzbola gdje su Nju Jork Jenkiji ulozili ogromne pare,  i godinama vladaju. Samo ponekad, neki tim ih iznenadi i osvoji titulu.
To je bio model koji su i Majami Hits zamislili, ali spotakli su se vec prve godine.
I nije njihov problem u toj prvoj godini, vec u tome sto kao takvi nisu prihvaceni u kosarci.
Njihov poraz je poraz ideje o stvaranju super- timova bar u NBA.
Da li je bas tako, vidjecemo. Ja se nadam da jeste...

1 comment:

  1. http://youtu.be/IXibLo5MBLw

    Marc Cuban je interesantan mlad covjek, biznismen, koji pored svih obaveza koje iziskuje biznis, svuda prati klub ciji je vlasnik, gleda ih na svim utakmicama. Navija za njih, druzi se sa njima, izgara do kraja u svakoj pobjedi, tuguje sa njima u svakom porazu.
    Jednostavan po prirodi, pristupacan, omiljen u kosarkaskim krugovima, a ponekad i previse emotivan.
    Naravno da sam navijao za Dalas Maverikse, ponajvise zbog Pedje i Novickog.
    Mada u finalnom djelu nije previse igrao, treba naglasiti da je Pedja odradio divovski dio posla u prvenstvu i jedan je od najzasluznijih za ulazak Maveriksa u finale.
    Pogledajte stos, sto ga je Marc Cuban je napravio jedne godine.

    http://youtu.be/IXibLo5MBLw

    ReplyDelete