Sunday, June 26, 2011

POPLOČANA TERASA NA BOSANSKOJ PIRAMIDI MJESECA STARA 10.350 GODINA!

BOSANSKE PIRAMIDE! Ovu temu sam prilicno vjesto izbjegavao sve do sada. Jednostavno nisam vjerovao, niti sada vjerujem u te nase piramide. Isto kao sto ne vjerujem ni u "ukazanje" Gospe u hercegovackom krsu! To mi se svede na isto. Koliko se ja razumijem u naucne radove i nauku, na osnovu pretpostavki skupljaju se dokazi i na osnovu toga prave zakljuci. Cini mi se da je kod ovih Bosanskih piramida red nesto izmijenjen. "Naucnik" dr. Semir Osmanagic je prvo zakljucio kako postoje piramide, pa se onda bacio na skupljanje dokaza i sada pravi nove zakljucke o njihovoj starosti. Kako se da vidjeti starije su i od Sumera, Indije, Egipta, Babilona... (Sta su za nas parameciumi?!). Svoje dokaze potkrepljuje  autoritatinim imenima, institucijama, koje meni ne znace nista jer nisam u toj oblasti, ali si ipak dajem za pravo da sumnjam.
Medjutim, (ima i ovdje medjutim ili ALI) dobijem posredno email na ovu temu od doktora tehnickih nauka, asistenta-naucnika na jednom od nasih najautoritativnijih  Elektrotehnickih fakulteta. Pred takvima - kapa dole. Pred takvima, i Nevjereni Toma, kakav sam i sam, ustukne i zamisli se.  Ako doktor egzaktnih elektrotehnickih nauka nalazi u prici o Bosanskim piramidama istinu koju treba proslijediti dalje, evo i ja je proslijedjujem vama, uz svu moju ogradu i sumnje. Pa vi sudite!
Jos jedno medjutim: Ako ce ove "piramide" (ili piramide) donijeti Bosni turizam i zaradu kao sto je "ukazanje" (ili ukazanje) Gospe ucinilo Hercegovini, onda ja "vjerujem" ( ili vjerujem) u svaku  izgovorenu rijec "naucnika (ili naucnika) dr. Semira Osmanagica.

******************************
U Fondaciju “Arheološki park: Bosanska piramida Sunca” stigli su rezultati radiokarbonskog datiranja organskih uzoraka s popločane terase Bosanske piramide Mjeseca. Starost je procjenjena na 10.350 godina (+/- 50 godina). Na taj način je potvrđeno da su bosanske piramide znatno starije od službene verzije starosti egipatskih (4.500 godina), kineskih, peruanskih ili meksičkih piramida (oko 2.200 godina).

Fondacija je započela radove na zapadnoj, trouglastoj strani Bosanske piramide Mjeseca u Visokom u julu 2006. Visina ove piramide je 190 metara kojom nadmašuje visinu Keopsove piramide od 147 metara. Na sredini visine piramide, stručni tim Fondacije je 2006. otkrio popločanu terasu sastavljenu od obrađenih ploča pješčara. Ovaj materijal se generacijama koristi kao prirodni građevinski i arhitektonski materijal i ima ga u izobilju u okolini. Ploče pješčara su obrađivane sa svih šest strana, prenošene iz kamenoloma i slagane na vanjskom omotaču piramide. Između njih je vezivni materijal.

Tokom 2010. volonteri su, pod stručnim nadzorom arheologa i geologa, proširili ovu lokaciju poznatu kao “arheološka sonda broj 20”. Još ranije je profesor Muhamed Pašić izvršenim analizama u Institutu za materijale Univerziteta u Zenici konstatovao da je gornji sloj ploča pješćara lijepljen na osnovicu. Između dva sloja je pronađen smeđi materijal koji je tu dospio najvjerovatnije putem vjetra u toku izgradnje popločane terase. Boja je upućivala da se radi o potencijalnom organskom materijalu.

Italijanski arheolog Ricardo Bret je, koristeći uobičajenu arheološku metodologiju, uzeo uzorke u septembru 2010. Uzorci su primljeni u Institutu za fiziku Šleskog Univerziteta tehnologije iz Gliwica u Poljskoj. Rukovodilac Radiokarbonske laboratorije fizičarka prof.dr. Anna Pazdur je izvršila njihovu analizu i konstatovala je da je jedan od dva primljena uzorka organski materijal. Primjenjena je radiokarbonska metoda C14 za analizu starosti ovog uzorka i nakon nekoliko sedmica rezultati su poslani na adresu Fondacije u Sarajevo. Zaključeno je da je uzorak organskog materijala star 10.350 godina.

Drugim riječima, to potvrđuje da je proces lijepljenja gornjeg sloja na osnovicu ploča izvršen u tom periodu. Na osnovu ovih podataka može se zaključiti da je Bosanska piramida Mjeseca građena prije gotovo deset i po hiljada godina! To je znatno starije od razvijenih kultura Sumera, Babilona, Egipta ili drevne Indije. Ovim je dobijena još jedna naučna potvrda iznimne starosti bosanskih piramida.

Pogled na zapadnu stranicu Bosanske piramide Mjeseca, visoku 190 metara i pravilno orijentiranu prema zapadu; piramida je prekrivena nanosima zemlje i vegetacije, isto kao i hiljade piramida u Kini, Meksiku ili Guatemali

Arheološka sonda broj 20 na sredini visine zapadne strane Bosanske piramide Mjeseca u ljeto 2006. Graditelji piramide su popločali vanjski obod piramide sa pločama pješčara koji se oduvijek koristio kao građevinski materijal u ovom području. Vidljivo je da su sve strane ploča obrađivane i slagane jedna do druge.

Arheološka sonda broj 20 je znatno proširena tokom iskopavanja u ljeto 2010. Četiri horizontalna i tri vertikalna reda ploča sačinjavaju ovu terasu.

Pogled na arheološku sondu broj 20 u septembru 2010. uoči uzimanja uzoraka

Italijanski arheolog Ricardo Bret i voditelj projekta dr. Semir Osmanagić su uzorke pažljivo zapakovali i poslali na analizu u Radiokarbonsku laboratoriju Šleskog univerziteta u Poljskoj.

Smeđi materijal je pronađen između dva sloja kao potencijalni organski materijal.

Proces uzimanja uzorka prilikom kojeg se podiže gornji sloj ploče pješćara.

Gornji sloj ploča pješćcara je lijepljen na osnovicu obrađenih ploča.

Starost uzorka organskog materijala je procjenjena na 10.350 godina (+/- 50 godina)

2 comments:

  1. Dragi moji Bosanci, razočarali ste me.
    Radi li se samo o ravnodušnosti?

    ReplyDelete
  2. Koristeći glad za senzacijom i podrškom ’žutih’ medija jedan fantast i manipulator pseudonaučnim pristupom postavlja nevjerovatne teorije. Razumni se plaše uništenja istraženih tragova srednjovjekovne kulture. U ovoj zemlji se lako amaterizmu pripisuju nezasluženi dometi. Ranija stručna arheološka istraživanja se minoriziraju. Ali kada može Gospa, možda prođu i piramide?!

    ReplyDelete