Friday, July 08, 2011

ACO RAVLIC: NE MOŽE POBJEĆI OD KONJA


Banjalučki velemajstor Milan Vukić-Vule, višestruki prvak "druge" Jugoslavije, bio je dugo vremena ako ne najbolji a ono sigurno, jedan od najboljih brzo­poteznih šahista na području bivše Jugoslavije. To je potvrdio i osvajanjem naslova prvaka na prvom prvenstvu "cugerasa"... No vrijedno je posebna spominjanja da je Vule čovjek vrckastog duha, duhovit i prijatan sugo­vornik, koji se nije, poput drugih kolega mu, držao samo šaha, kao pijan plota. S ovim prirodno inteligentnim čovjekom, koji se nikad i ničim nije dao ni na trenutak zaludjeti, proveo sam sate u razgovoru i jedan sam od vrlo rijetkih koji čak nije izrazio niti želju da zaigra partiju s njim, ne bi li na kakav štos, izvukao remi s kojim bi se dičio pred drugim.
"Ja sam za njih gospodin" - često je znao kroz razgovor reći Vule, koji nije nikad krio svoje seljačko porijeklo. Dapače. Znao se našaliti i na svoj račun.
Pitali su ga jednom zašto poči­nje gotovo sve svoje partije s ko­njem (skakačem).
- Znate, ja sam od Budimlić Japre, a u tom kraju je san svih ljudi bio dobar konj. Svaki dječačić je uvijek želio konja, pa i ja. To nosim iz djetinjstva, pa ne mogu ni sada pobjeći od konja - odgovorio je iskreno ali i dvosmisleno, velemajstor Vukić.

No comments:

Post a Comment