Friday, July 01, 2011

DANAS JE DAN KANADE

Prvi juli je Dan Kanade. Ove godine nasa nova domovina slavi 144. godisnjicu.
144 godine drzave! Malo prije tog datuma na ovim ogromnim i divnim prostorima zivjeli su Indijanci, malo sjevernije Eskimi, razne zivotinje... U slozi i ljubavi.
A onda su na ove prostore dosli civilizovani Evropljani, uglavnom iz Engleske i Francuske,  sireci svoju religiju, svoja shvatanja, potiskujuci starosjedioce, unistavajuci ih, pljackajuci sve sto im se nadje pri ruci... I tako je ....
Necu dalje ovako! Nije lijepo!
Idemo ovako:
Dan Kanade je drzavni praznik koje obiljezava godisnjicu Britanskog Sjevernoamerickog akta ( ili kako to danas zovemo Ustava) donijetog na dan Prvog jula 1867. Tim aktom su ujedinjene tri britanske kolonije, Nova Scotia, New Brunswik, i kolonija Provincija Kanada, koja se kasnije podijelila na Ontario i Kvebek, u jednu drzavu nazvanu Kanada, koja je svedo 1982 ostala u okviru Britanskog carstva. Kasnije se ovim provincijama pridruzile i ostale, pa danas Kanadu cine 10 provincija i tri teritorije.
Dan Kanade se do 1982 godine nazivao Dan Konfederacije ili Dominiona.
Te godine Kanada je ostvarila potpunu nezavisnost od Velike Britanije. Medjutim, veze sa Velikom Britanijom jos uvijek nisu prekinute. Preko organizacije Comonwelt, kojoj se u danasnje vrijeme ne vidi ni svrha ni namjena, Kanada i dalje priznaje Britansku kraljicu kao svoju. Koliko je to britansko kraljevstvo priznato i uticajno u Kanadi danas moglo bi se dobrano diskutovati. Ali kad neko iz kraljevske porodice dolazi u Kanadu onda je to posebno slavlje za ovu zemlju.



Evo ove godine  za Dan Kanade dosli nam Vili i Kata. Koja je to festa bila na doceku! Ostace nam oni ovdje jos bar nedjelju dana. Ne znam tacno. Nisam pitao. Nije red pitati goste kad odlaze, iako je to uvijek dobro znati. Ustvari, posto oni i nisu gosti, je se ovdje osjecaju kao kod svoje kuce, doznao sam ostaju do devet dana (tri puta po tri) i da ce proputovati cijelu Kanadu.

A narod poludio! Ni Andjelina da je dosla ne bi je docekali kao Katu. Cudo jedno!
Uvjerite se sami.







No comments:

Post a Comment