Thursday, July 21, 2011

KAKO PREZIVJETI NA 50C

Danas ce temperatura u Torontu dostici 48-50C, sa vlagom. To je ona temperatura koju osjecamo. Ona, koju termometri u hladu mjere bice oko 10C niza. Rekordi sa ovih dana obaraju.
Prethodnih dana bilo je nesto hladnije, za 5-10C, ali ipak dovoljno toplo da se priviknemo na 50C.
Kako zivjeti na 50C?
Ko ima klimu u kuci i na poslu - tesko!
Ko nema - nikako!
Da pocnem od ovih koji je nemaju. Njima se preporucuje odlazak u biblioteke, molove; obilazak prodavnica, bolnica; posjeta zaboravljenim rodjacima u domovima.
Zanimljiv je plan Kancelarije za ocuvanje covjekove okoline. Posto oni vjeruju i propagiraju da su klima uredjaji zlo za covjekovu okolinu, pa time i covjeka, oni te uredjaje nikada ne koriste. Nemaju ih u svojim kancelarijama. Hlade se ventilatorima. Cuj, ventilatorima!? Pa i njih pokrece elektricna energija, koja mozda do njihovih kancelarija dolazi direktno iz obliznje nuklearne elektrane. A ta nuklearna energija je , kao sto je poznato veoma dobra za covjekovu okolinu i zdravlje! Pitaju sinoc novinari ( zajebanti) sta ce ta kancelarija raditi danas na 50C i sta radi ovih dana kada se bez klime tesko moze. Odgovaraju mudro i ozbiljno, da dopustaju onima koji to hoce da rade od kuce (znaci kod kuce imamo zagadjivaca!) ili iz molova, biblioteka ( gdje koriste zagadjivace!)... Licemjerno. Pade i ideja i pokret na 50C! Ustvari vazno je samo imati ideju kako izvuci dolare i zivjeti lagodno!
O njima nisam ni mislio pisati. Oni mi onako samo padose na pamet.
Mislio sam pisati o tome kako je ovo vrijeme idealno za razviti dobar posao. Ugradnja i odrzavanje klima uredjaja. Po teoriji, klima uredjaji rade na principu izmjene toplotne energije. Po toj istoj teoriji i praksi oni su u mogucnosti da dugotrajno rade (godinama) samo ako se temperatura iznutra podesi na maksimalno  4-5C ispod vanjske temperature. Nikako nize od toga! Jer, sve preko toga dovodi u opasnost da se klima uredjaj pokvari, jer on nije predvidjen da radi neprestano. Najcesce otkazace komresor!. To je teorija i praksa.
Mala digresija. Jedan doktor nauka ( masinskih) koji zna ovu teoriju u detalje, zajedno sa svim pratecim formulama, je prije nedjelju dana pozvao goste, ovdje u Toronu. Temperatura vani bila 38C. On temperaturu u kuci podesio na 32C. Gosti se preznojavali, kuvali, ali on uporan u svojoj primjenjenoj teoriji! Kad su odlazili, gosti se najavili da ce ga ponovo posjetiti u zimu. Ne ranije. Nemojte se smijati. Doktor je u pravu. Klima uredjaji se najcesce i kvare kad rade tako neprestano, ako se temperatura podesi na udobnih 23-24C a vani 50C. Ali, zasto imati klimu ako je neces koristiti onda kad je veoma toplo?!
I zato, i pored svih tih doktorovih teorija i formula vecina normalnog svijeta hladi svoje prostorije na podnosljivu temperaturu, pa kud puklo da puko!
I vjernici i ateisti se udruzeni mole bogu da klima izdrzi i da ne crkne bas sada kad najvise treba.
Zamislite sada koliko je onih kojima bog ne uslisi molbe i koliko je to dobar posao sada za montere klima uredjaja!
Posao cjeta jer ljudi ne slusaju doktore nauka. Njihovi (doktora nauka) klima uredjaji se nikada nece pokvariti!
Poceo sam pisati o ovoj temi imajuci na umu nesto drugo ali evo, pisuci o tom doktoru masinskih nauka sam zaboravio to drugo, pa se zadovoljite s ovim.

9 comments:

  1. Nije čudno Predraže što si zaborivao napisati ono nešto drugo što si u početku htio, pa krenuo o vrućini, rashladnim uređajima i inžinjeru. Na toj vrućini je čudno da si se Parkića sjetio.

    A kod nas jučer pala kiša, nebo se nije vidjelo od oblaka, puhnuo jak vjetar, a mi svi sretni. Boga molila da to potraje što duže, ali nema Boga, padala svega petnaestak minuta. Srećom, preko noći se spustila temperatura na 18C i to još s burom, koja rashladi sobe, otpuhala vlagu, pa se čak morala pokriti tankom dekom, što nisam danima. Spavaš, a ne znojiš se i sve to uz širom otvoren prozor. Koja divota! Jutros krenula pješice u Trogir, najviše 15 min od kuće, ugodno, ne preznojavam se, koja «lipota», a bit će još ljepše, jer će tako biti još nekoliko dana. Predah za dušu i «tilo». Malo je « falilo da nisan pošempijala» proteklih par dana.
    A i ja sve nešto odlažem da kupim taj uređaj, sve kao da se prilagodimo klimi tih nekoliko prevrućih dana, pa se sjećam kako me je uvijek grlo od nje boljelo, ali nisam sigurna da neću uskoro, jer kad se sjetim tih nekoliko proteklih dana, počinjem se odmah znojiti, a ništa mrskije od toga.
    A ti Predraže radi od kuće, pa u vrt i polijevaj se vodom dok izdržiš, Kanada je bogata vodom, nema redukcija, pa ako naiđe koji posum, a ti budi mekog srca pa i njega osvježi.
    Ja odoh prošetati mojom šetnicom po tom divnom vremenu uz jaku tramontanu. Valja iskoristiti svaki trenutak, jer bi idućeg tjedna mogao krenuti novi val vrućina.

    ReplyDelete
  2. Predraže,
    nadam se da je onih nesnosnih 50C iza tebe, i da ti nije otkazao uređaj za rashlađivanje.
    Ne javljaš se, Parkić miruje, pa se zabrinula.

    Ovdje smo se jutros borili s vodom u kućama i oko njih poslije nevremena s nezapamćenom kišom, uz tuču veličine najvećeg oraha, vjetrom, grmljavinom, a sve je trajalo oko sat vremena. Potop! Tako se povremeno činilo. Sastavilo se nebo sa zemljom.
    Još uvijek je oblačno, ali se ipak nadamo da kiša neće padati onom jačinom.

    Nataša

    ReplyDelete
  3. Sve je u redu. Cak je i zahladilo, 36C. Upravo se Bojana i ja vratili s plaze. Awenda je predivna.

    ReplyDelete
  4. Vengo, kad sam već kod tvojih zapisa Nataša, ščeta ča i ne činiš po dalmatinski. Lipo ti stoje kad i rečeš, oli pišeš pod navodnicin.
    Znam da falin, ali razumimo se.
    Pozdrav,
    Mario

    ReplyDelete
  5. Ne znan Mario ko je falia. Razumin svaku rič koju si napisa, al nećeš virovat, ne razumin ča si tia kazat.
    Sve ne mogu virovat da mi se mozak još uvik toliko ulinia, a prosle one vrućine, pa ne skužaje ča mu se govori. Zato ti, lipi moj, bez zagonetki.
    Pozdrav, Nataša
    Ča misliš, iđe li to meni kako?

    ReplyDelete
  6. Mario govri dijalektom sa Suska.
    Pozdrav Dalmatincima.

    ReplyDelete
  7. Očigledno sam ja "falia". Nego, mislio sam ti, Nataša, predloziti da napišeš cijeli tekst po dalmatinski.
    Pozdrav,
    Mario

    ReplyDelete
  8. Podsjetio si me Mario na jedan davni Abuov komentar. (Gdje li nam se on izgubio?) Napisao je - Ja sam Australac u Bosni, a Bosanac u Australiji. Tako i ja, nisam ti ja prava Dalmatinka, ovdje Zagrepčanka, gore Dalmatinka. Možda jednog dana dobijem inspiraciju, kao što sam ju dobila u tih tri minute koliko mi je trebalo za onaj «dalmatinski» komentar.
    Hvala, što misliš da bih mogla.
    Pozdrav, Nataša

    ReplyDelete
  9. Mario, nisi Ti nista falia, ja sam se samo malo salia.

    ReplyDelete