Friday, July 15, 2011

NATAŠA: LJETO

Turisti pred katedralom Svetog Duje,Split

Ljeto je, vrućina, ona teško podnošljiva s temperaturom iznad 35C, a blizu 39C. Sunce žeže, usijana Zemlja gotovo istom toplinom uzvraća. Sve je utihnulo, ptice se negdje zavukle, ne čuju se, komarci se također pritajili, barem od njih malo mira, ali u večernjim satima na terasama ponovo započinju svoj juriš na nas, a dosađuju i muhe. Postale napasne kao one u Australiji. O tim, australijskim bi se i priča mogla napisati, i to zanimljiva.

Gdje li su se izgubili cvrčci? Prethodnih godina uživala sam u njihovom glasanju, a sada ih nema. Zar je moguće da su u naseljenim dijelovima Dalmacije istrijebljeni, ili je i njih smantala ova vrućina? Pogriješila, upravo se javio jedan, toliko je bučan kao da ih je stotina. Neka je, ne smeta mi, tako barem znam da sam u Dalmaciji.


Cvrcak
Nažalost, kratko je trajalo svega par minuta i opet tišina.
Ustala rano i pripremila ručak, lagan, uglavnom s puno povrća, dok je hladnije, da se kuća što manje zagrijava.
Do 10h, odzvanja dobro poznata svakodnevna buka razgovora i prometa, kasnije se i ona stišava, sve se pritajilo, čeka da sunce zađe, pa da se izađe iz zatvorenih prostora. Ali ni večeri nisu mnogo bolje, tlo je i dalje vruće, isijava, nema daška vjetra već danima, gušimo se u vrućini i sparini. Ni san lako ne dolazi, a i pun mjesec se urotio.
Mladi na plažama, neprekidno u vodi, ili pod borovima i suncobranima. Ne raduje me više to izležavanje na plaži, zaklanjanje u hladovinu, gužva, buka i vrućina koju podnosim samo dok sam u vodi.

Spašava knjiga i laptop. Strpljiva sam, znam da će i to proći, pa kad se temperatura ponovo spusti ispod 30C, počinje moje vrijeme za šetnje, obilaske starina, okolnih mjesta, druženja i odlazaka na plažu.

Žalim turiste koji dolaze na desetak dana i žele što više iskoristiti te dane za odmor i provod na moru, a nakon godišnjeg odmora vraćaju se kući umorniji nego što su bili.

Upravo da završim ovo zapisivanje o ljetu i turistima, kad stiže sms. Javlja Karmen da su joj u Rimu ukrali fotoaparat i koliko se rastužila. Mogu zamisliti, i mene je pogodilo, snimala je Istanbul, Trogir, Split, Seget i nas, Trst, Rijeku, Banjaluku i sve poznate, Rim,... Tješim ju da je i to bolje nego da je ostala bez novaca i dokumenata, ali slaba je to utjeha. Fotografije su najdraži suvenir, one nas vraćaju na mjesta i događaje koji su nam dragi, s njima uspomene neće nikad izblijediti. Poslala mi sms iz muzeja u Firenci, kaže da je neizdržljivo vruće. Šteta, jer vrućina ometa uživanje u tom prelijepom gradu. Firencu i Toskanu sam posjetila prije par godina, u aprilu, idealno vrijeme za turističke ture. Istina, ako se boravi samo u muzejima, onda se može zanemariti nepodnošljiva vrućina u gradu. Pitam se kako toskanska zelena polja izgledaju za ljetnih vrućina?

Evo dragi blogeri jedna kratka ljetna impresija, napisana da se malo odmaknemo od politike. Na ovoj vrućini uzavreo i mozak, pa ne treba da nam još više uzavri ovakvim teškim prilozima, bar ne u ovim vrućim ljetnim danima.

Nego Predraže, hajde ti nama o ljepotama Kanade, njenih šuma, jezera, rijeka i oceana, a može i o pecanju.
Znam da je većina blogera na odmorima, daleko od svojih računala, ništa zato, možeš i nama malobrojnima, a ostali će čitati kad se vrate kućama.

5 comments:

  1. Kako moji australijski poznanici i prijatelji spavaju zimskim snom, ne preostaje mi drugo, kad već spomenuh australijske muhe da vam ih predstavim:

    http://www.convictcreations.com/animals/flies.htm

    Pored Ozi šešira, pregledajte i listu suvenira, preko kojih se također može upoznati s tom lijepom zemljom

    http://www.souvenirsaustralia.com/category94_1.htm

    Kad sam već kod turizma i upoznavanja raznih krajeva, Predraže gdje je naša Maša? Hoće li nas ponovo obradovati fotografijama nepoznatih nam krajolika?

    ReplyDelete
  2. Evo pozdrav Natasi i Splicanima i oMA ispunjenje zelja.
    Ovo su fragmenti filma:
    "Zelena trava OKOKUCE moje",
    a ovoaj drugi je dobra kantri muzika u Bendzlajk-sitiju.

    Domaca radinost
    http://youtu.be/Wgvp_cjhfdQ

    http://youtu.be/X4rBzF3qOAA

    ReplyDelete
  3. Bruja, lijepo si me iznenadio i obradovao svojom domaćom radinosti. I još k tomu, tek izašlo ispod čekića, kao da sam znala. Tko zna što se sve krije u tebi i čime ćeš nas još iznenaditi?

    Lijepa je Kanada, zelena, lijep je i grad u kojem živiš.
    Što spaja taj kanal?

    ReplyDelete
  4. Zaboravio sam odgovoriti o Masi. Prije par nedjelja je , na kratko bila i kod nas. Masa radi i sprema se na nova putovanja. Uspjela je u medjuvremenu otici u Meksiko. Pricala nam je i o tom putovanju, posebno o usijanom i prepunom autobusu. Utisci joj nisu najsjajniji. Po prvi put se pitala, treba li joj sve to. Ali to je bilo samo trenutno. Priprema se na jesen u Evropu, pa Indiju. Slike postavlja na facebook, a ja ga ne koristim, tako da nemam novih slika. Obecala je poslati bar pokoju za Parkic.

    ReplyDelete
  5. Davno, jako davno je bilo kad sam boravila u Meksiku, nažalost samo nekoliko dana, do Tihuane.
    Ostale su mi lijepe uspomene; plav Tihi ocean, kakav nije bio u široj okolici LA, piramida Asteka, dobra hrana i restorani s meksičkom glazbom u živo, nikad prije, a ni poslije nisam jela toliku količinu mesa ogromnih jastoga, i to za male novce, jasno dnevno nebo i šarenilo boja njihove odjeće, te nebo puno zvijezda.
    Za uspomenu imam nekoliko fotografija i astečki kalendar.
    http://en.wikipedia.org/wiki/Aztec_calendar
    Pretpostavljam da se sada taj kraj potpuno amerikanizirao. Šteta!

    Baš ti hvala što si me na tih nekoliko dana podsjetio, a Maši pozdrav.
    "Virujen u nju" i čekam!

    ReplyDelete