Sunday, July 31, 2011

STA CEMO S DUGOVIMA?


Kako kanadjani posmatraju financijsku krizu koja ovih dana i noci potresa Ameriku i Evropu?
Kanadu? Ne bas!
Nas to mimoilazi, ne bas potpuno, ali ipak Kanada stoji mnogo stabilnije i bolje.
Po mom skromnom misljenju u Kanadi je kriza mnogo blaza je se kanadski ekonomisti ne osjecaju tako nadmocno kao americki i evropski i stoga mnogo manje rizikuju.
Kako ti kanadski ekonomisti i polticari gledaju na trenutnu ekonomsku a bogami, moglo bi biti i politicku krizu?
Kazu da je kriza u Evropi daleko dublja nego u USA i da ce se Evropa iz nje mnogo teze izvuci jer u USA postoje samo dvije politicke opcije i rjesenje ce se ipak lakse naci. U Evropi - tesko je i izbrojati politicke opcije!.
I bas zbog te razjedinjenosti Evrope, koja je u nekim situacijama prednost ali u nekim drugim mana, sudbina ekonomske krize Evrope je mnogo neizvjesnija. Tako to vide Kanadjani.

Iako Amerika duguje tesko zamisivih 14 hiljada miljardi dolara ( od ove cifre mi se zamagli pred ocima),  kazu da Amerikanci sada vazu  izmedju dvije opcije. Ustvari ne vazu kako i koliko ce teret izlaska iz krize prenijeti na svoje dvije klase: bogate i srednju klasu, vec koliko svoju krizu prenijeti  na ostale gradjane (i seljake) svijeta.

E, u tom grmu i lezi neizvjesnost Kanadjana.
Oni osjete opravdan strah, jer Kanada, iako stabilna i van krize, izvozi 90% svojih proizvoda u USA. Znaci, USA ce u slucaju da vjestacki "bankrotira" (niko i ne zna sta to zapravo znaci!) u svoju crnu rupu odmah uvuci i Kanadu, sto je veoma lose, ali i Kinu, koja je djelimicni vlasnik Amerike, sto je dobro. 
Kanadjani tu ne mogu nista da urade osim da se mole bogu da se to ne dogodi.
Ali Kina moze i oni su sada velika nada Kanade i ostalog svijeta. Jer, Kina ce uciniti sve da se to ne desi.
Vec slusamo vijesti da Kina upozorava Ameriku da uradi nesto. Hej Kina upozorava Ameriku, i to u Americi shvataju ozbiljno! ( Kineska ura otkucava: Kad-tad! Kad- tad... ).
Dok ovo pisem natezanje u Senatu i porodjejne muke Obamine jos traju. Ne izgleda li vam Obama pomalo sitan i bespomocan sada?! Predsjednik Amerike, sitan i bespomocan! Problem veci od njega!
Oni koji treba i mogu da pomognu u rjesavanju problema ogromni!  Ne popustaju. Ne pustaju dizgine koje drze vjekovima. Oni ne sjede u Senatu. Teorija zavjere?
A Evropa?
Kako ce se Evropa izvuci?
Na ovo pitanje Kanadjani nemaju odgovor.
Da li ga iko ima?

 

No comments:

Post a Comment