Tuesday, September 13, 2011

Debata americkih republikanaca na CNN

Prelazim sinoc s programa na program. CNN! Malo se zadrzim i prelazim dalje. I tada shvatim da cujem nesto sto se na CNN ne moze cuti: Republikanski kandidat za predsjednika Amerike, Ron Pol, kongresmen iz Teksasa, govori o svom vidjenju americke spoljnje politike, zasto je Amerika napadnuta septembra 11, 2001.


I kaze nesto sto ja nisam cuo iz usta americkih zvanicnika do sada. Ne kazem da to nije receno ranije i da Ron Pol to nije govorio ranije, ali ja to nisam tako jasno cuo do sada.

Samo dva dana nakon komemoracije povodom desetogodisnjice septembra 11, Ron Pol brani svoje misljenje da je americka okupacija stranih teritorija stvarni motiv iza Septembra 11., i velike vecine ostalih samoubilackih ataka.

On dalje kaze da Amerika moze smanjiti ogromne troskove koje sada ima ako primijeni "no-intervention" politiku. I nabraja dalje  da je Amerika prisutna u 130 zemalja svijeta, da ima 900 baza po cijelom svijetu a da je pri tom finansijski u kolapsu.

Kaze da je americko globalno prisustvo svuda u svijetu a posebno na srednjem Istoku "katalizator terorizma"!!

On poziva amerikance da budu iskreni prema sebi samima i odgovore na pitanje, sta bi oni uradili da je, na primjer Kina uradila Americi isto ono sto Amerika radi po cijelom svijetu!

U pocetku, Ron Pol je dobio aplauze iz gledalista ali kasnije ti aplauzi su utihli i pretvorili se u otvoreno negodovanje i uaaaa povike.

Ocigledno navikao na ovakve reakcije, Pol je nastavio istim intenzitetom, pitajuci publiku, da li bi vama smetala politika koju Amerika provodi po svijetu, ako bi je neka druga zemlja primijenila na Ameriku. Negodovanje i povika bili su odgovor, na sta je on samo kratko poentirao:"Ako vam ne bi smetalo onda je tu neki problem!"

Tek nakon ove debate procitah malo vise o Ron Polu i nadjoh da je on i 2008 bio Republikanski kandidat za predsjednika i da je i tada izrazavao slicna ili ista politicka misljenja kao i da je vrlo brzo ispao iz trke. Siguran sam da ce on i ovog puta ispasti vec u prvom krugu jer na zalost stanovnici Amerike su inficirani propagandom i ne umiju da misle svojom glavom. Ron Pol ima dug rekord o glasanju protiv americkih intervencija po svijetu. Glasao je protiv Irackog rata, protiv rata u Srbiji ( Kosovo). Jedino je, nakon Septembra 11, 2001 glasao za intervenciju u Afganistanu, i sada kaze da je tu pogrijesio, jer novac koji je ulozen je upotrebljen za pogresne stvari.

Ipak, nakon onoga sto sam cuo od Ron Pola, konacno vidim da i u Americi postoje ljudi, pa i kongresmeni, koji misle drugacije i koji predlazu promjene i to radikalne promjene americke politike.

Koliko vremena treba da prodje, i sta sve u svijetu treba da se dogodi, koliko ljudi da pogine, da do promjena u toj politici zaista i dodje?! Do tog vremena Ron Pol ce za amerikance biti predstavljan ovako:

No comments:

Post a Comment