Tuesday, September 20, 2011

Mario, na Plodove dalmacije, Sta radi komorac?

Izgleda da su Dalmatinski plodovi mnogima od nas pri srcu! Nastavljamo.
Mario kaze:

Predraže, molim te uvrsti:
Mali dodatak uz priloge o dalmatinskim plodovima:
šta li radi komorač u domaćoj lozovači?
Pozdrav Niskani i Natasi,

Mario



**********************

....a onda Natasa, potaknuta Marievim dodatkom, dodala:

Komorač se stavlja u lozovaču arome radi, potiče i olakšava probavne tegobe.
Stavlja se i grančica ružmarina, iz istih razloga i za bolju cirkulaciju.
Dalmatinska travarica osim što je užitak, izuzetno je i zdrava.
Kad smo već kod dalmatinskih plodova, saznala sam prvi put ove godine da se konzumiraju i ova dva ploda, čija imena ne znam, iako ih često vidim:


Ovu biljku dodaju u salatu, ima je posvuda, ali samo onu izraslu na otoku bih preporučila. Snimila sam ju u vrtu Smiljanine susjede, koju nam je ubrala za dodatak salati. Bila sam kod Smiljane u tri navrata po cijeli dan, ali bilo bi previše da o svemu pišem za blog. Ostalo je zabilježeno u mom Dnevniku.



Ova biljka raste najčešće u kamenu pored mora. Očito joj je potrebna morska sol i vlaga, mlade mesnate listove beru u proljeće i kisele kao kapare.

2 comments:

  1. Canci moj,
    vidim puno se pise o tim dalmatinskim plodovima. Ja imam jedan, vec 40 godina. Jako ga volim i cuvam u srcu i dusi.
    Tvoj Penso

    ReplyDelete
  2. Za one koji ne znaju, u povjerenju: Sopenova Mladenka je Zadranka.
    Ima li ljepse ljubavne izjave, nakon cetrdeset godina - ovako javno.
    Ne kazem ja dzaba za mog druga da je on ljudska gromada mekog srca.

    ReplyDelete