Wednesday, October 12, 2011

Mladen: LJUBIC – BSK 3:3

Da, potpuno si u pravu. Sto je alternativa ovome danasnjem u svijetu?

Ucili su nas, makar i pogresno, da je istorija blize nam civilizacije pisana na temeljima raznih monarhistickih ,drzavnih ili ako cemo blaze, drustvenih uredjenja koja su obicno pocinjala sa robovlasnistvom, pa su evoluirala do feudalizma, pa ce onda doci socijalizam kao prelazni period ka savrsenom drustvu komunizmu , gdje vrijedi samo jedno: svatko prema mogucnostima- svima prema potrebama…. U toj bajci je kapitalizam bio babaroga kojom su nas plasili prije spavanja

A onda je dosao vuk i pojeo i baku i Crvenkapicu, jer komunizam (Crvenkapica)se na kraju pojavljuje kao promasaj ideje koju pobjedjuje ruzna praksa, a razmazeni komunizam ( dakle olinjala baka)se zapetljao u svoj svojoj uobrazenosti da nema alternativu, pa je zalutao u perverziju samozadovoljavanja.

Nesto je uvijek izjednacavalo svekolike kreatore svih mogucih sistema i dobrocinitelje nasih sudbina: nevjerovatno mala grupa vlastodrzaca imala je u rukama sve pare ovog svijeta, jer novac je jedini vladar ove planete.

Bilo kako bilo svi ti sistemi na prijelazu od divljastva ka humanizmu su postajali sve vise nego humani i zasnivali su se bas na teoriji zavjere prebogate vecine: svatko prema mogucnostima a nama lova do krova. Kroz vrijeme su se jedino pakovanja mijenjala a sranja su ostajala ista…

A mediji? Oni bi izgleda trebali biti vuk iz gornje pricice, jer su u svim sistemima bivali produzena ruka “viseg” cilja dok u ime nekog drugog , jos viseg cilja, nebi pojeli tatu i mamu koji su ih stvorili (pa zasto ne i dementnu babu i fukaru sa crvenom kapicom). Eto zato sveprisutni CNN pametno suti o prosvjedima koji tresu vec dobro protresenog vladara svijeta, jer jos nije sazrelo vrijeme da se pljuje u ruku koja te hrani ( a ni kolicina krvi po ulicama ne zasluzuje vecu paznju).

Kako kod velikog brata, tako je i u Balkanskoj stvarnosti gdje nikad nije ni bilo za vjerovati da mediji nisu u sluzbi rezima. Ne treba ici daleko: Veceras BiH igra odlucujucu nogometnu utakmicu sa Francuskom. Dok dio Bosne gori od iscekivanja, onaj drugi vijest o utakmici donosi upakovanu u nesto sto bi se moglo nazvati “trinaesto prase”. Vijest koja je daleko vaznija za “Glas Srpske”je sljedeca:

“…БAЊAЛУКA - У дуелу два некадашња прволигаша у оквиру деветог кола Друге фудбалске лиге Републике Српске, група запад, у Прњавору су домаћи Љубић и бањалучки БСК играли неријешено, 3:3.”

Pozdrav Mladen

Sad ce vuk……

2 comments:

  1. A ko je zabija golove?

    Tragom pitanja nadjoh da vijest i nije za propustiti, jer BSK se kao gost u zadnjih dvanaest minuta digao iz “mrtvih’ te izvukao iz minusa od dva gola (3-1; 3:3). Vrijedno paznje, pogotovo jer se navijaci nisu pobili. Na balkanu nista novo. Kod Rvata mlate se purgeri i dalmosi, u Istri medjugradske bitke ( tu ima puno bosanaca – federativnih), u dragoj nasoj Be i Ha mlate se na etnitetskim a i medjudrzavno – nacionalnim osnovama. Srbijanski Srbi (navijaci) to vec rade na nivou mjesnih zajednica. Oni su uvjek bili napredni. Samo bosanski Srbi medjusobno mirni iz mojih neprovjerenih saznanja. Nek mi oproste na pridjevu ‘bosanski’, bolje im i to neg’ iz republike sumske za koji ja licno ne kontam sto su im privalili oni iz E- novina. Pa oni su uspjeli pomiriti aminozitet izmedju ruralnog (Prnjavor) i urbanog (Banjaluka).
    Da mi je znati, kako?

    PS. Valjda se nece neko zaletiti i odgovoriti na postavljeno (kako) pitanje.

    PPS. Urednice, reaguj prvi sa onim “vjeko se opet zajebava”.

    ReplyDelete
  2. Prvo svega, ja ne kazem vjeko nego Vjeko. Znam ja za gradjanski red.
    Drugo svega, tvoj je komentar politiki apolitican. I trece svega, ti si se javio samo zbog Crvenkapice.

    ReplyDelete