Monday, October 31, 2011

(Ponovo) Nenad Čanak: "Proterati Konuzina!"

Moj rodjo! A ko bi drugi!?
Mozda predsjednik drzave koga ruski ambasador direktno proziva i ponizava?
Ne, nece on. 
Njegov prioritet je da cuva fotelju i vlast, jer on u toj fotelji, on i njegovi na vlasti su dugorocni interes naroda. Ova ponizenja su samo kratkorocna. Igrati na dvije karte je dugorocno. Malo zapad - malo Rusi! Malo te opale sa zapada - ti zateturas. Podignu te braca sa istoka. Malo te maze , pa ti i oni cusku opale. Ti onda, gordo i dostojanstveno zateturas sve do zapada. A oni te cekaju, pa te  podignu, pomaze. Dignes se opet gord, dostojansven . K'o stena.
I tako u krug...
I to jos nije najgore.
Jer ako ovi predsjednikovi odu, ako izgube svoje fotelje i vlast, sve ce biti bolje, jer doci ce gori od njih. Mnogo gori. 
"Cim - cim gore, tim- time bolje!"
Uh, tuga, brate...

I ako iko pomisli da likujem ili uzivam, vara se grdno.
Zbog moga "rodje", zbog mnogih kojima je dvadeset i vise godina otislo, nepovratno potroseno, zbog onih koji se jos uvijek bore i pokusavaju,  zbog onih koji su pokusavali da se bore, pa na kraju odustali, zbog mojih prijatelja koji zive u svemu tome, zbog novih generacija koje odrastaju u kosmaru, zao mi je, do neba mi je zao sto je tako kako jeste.

*************************************

Predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine (LSV) Nenad Čanak zatražio je u subotu uveče da Srbija protera ambasadora Rusije u Beogradu Aleksandra Konuzina * Osuda je stigla i iz Socijaldemokratske unije.

Čanak je u pisanoj izjavi za javnost ocenio da je Konuzin svojim nastupom na današnjem skupu Srpske napredne stranke u Nišu definitivno pokazao da se Rusija meša u unutrašnje stvari Srbije “u nepodnošljivoj meri”.
“LSV traži od nadležnih organa da se ambasador Konuzin proglasi za personu non grata u Srbiji i po kratkom postupku protera”, zatražio je Čanak.

Prema njegovim rečima, ukoliko se to ne učini sada, može se očekivati direktno ucenjivanje demokratski izabranog rukovodstva Srbije isporukom energenata, a prva sledeća slika su “ruski tenkovi ispred Skupštine Srbije”.

“Zdrav razum i slobodarske tradicije nalažu da se to ne dozvoli i da se ponovi istorijsko ‘Ne’ ruskom hegemonizmu. Očigledno je prošlom ‘Ne’ istekao rok trajanja”, rekao je Čanak.

SDU je, istim povodom, u svom saopštenju navela da je nastup Ambasadora Rusije Aleksandra Konuzina na predizbornom skupu Srpske napredne stranke "još jedan je u nizi incidenata koji ovaj diplomata izaziva direktno se mešajući u unutrašnju politiku u Srbiji".

"Učešće stranog diplomate u izbornoj kampanji, i to u formi govora u kojem on direktno podržava jednu politički opciju, grubo je kršenje diplomatskih konvencija i predstavlja otvorenu zloupotrebu gostoprimstva. Takav naspup Ambasadora Konuzina ne samo da ponižava Srbiju već i šteti interesima Rusije koju time predstavlja kao zemlju koja niti poštuje suverenitet druge države niti opredeljenje njenih građana. Veoma zabrinjava i činjenica da naša diplomatija ignoriše i ovaj i sve predhodne diplomatske incidente Ambasadora Konuzina, čime se nameće pitanje da li je putinova diplomatija konačno uspela tamo gde su stali staljinovi tenkovi 1948.?", pitaju u saopštenju iz SDU.

(Preuzeto in e-Novina)

No comments:

Post a Comment