Friday, January 13, 2012

Bole iz Borika

Cesto citamo o teroristima, placenim i neplacenim ubicama, mafijasima svih vrsta i profila, koji su se, kao gljive poslije kise, namnozili na nasim prostorima. Gledamo i njihove slike. Najcesce su nam to nepoznate osobe grubih crta lica, nabildani trokutani izbrijanih glavusa... Govorim o onima koji su uhvaceni! O onim drugima cije slike isto tako gledamo svaki dan, danas ne govorim.

Kao sto je poznato, dio BiH, koji bi najradio bio dio neke druge drzave, Republika Srpska, proslavljala je prije par dana dvadesetogodisnjicu postojanja. Proslava organizovana bas kako i treba, pompezno, uz dodjelu najvisih "drzavnih" priznanja, uz uvazene goste, domace i strane, uz popove svih cinova od djakona do vladike, uz horove, orkestre, uz zadnje dostignuce laserske tehnologije - trodimenzijalnu prezentaciju na fasadi Doma kulture, uz svecane govore sa kratkoseznim i dalekoseznim politickim porukama, uz ruckove, akademije, sta sve jos ne. Pompezno i skupo. "Parada pijanstva i kica...". Sta kosta da kosta! Jer najvaznije je poslati poruku svima u svijetu, da "republika" stoji cvrsto i ponosito; da joj niko nista ne moze, i da je ovakva kakva je, zajedno sa svojom vjerom i vodjama jedna i jedina, i da su vodje jedine. Za ovu priliku, vjerovatno ne slucajno, "Republika" iz naziva je zamijenila "entitet" iz dejtonskog ustava u koji se  isto tako zaklinjalo. Bila je to parada o kojoj se trebalo pricati slijedecih nedjelja, mjeseci i godina!

A onda "bomba"!

U Boriku, gdje se odrzavala svecana akademija, dan prije akademiju u zelenoj torbi ( pazi sad zelenoj - to vec govori cija bi mogla biti!) otkriveno naoruzanje, dinamit, snajper, municija i sve ono sto treba da se pobije, razori i dvorana Borik, i gore pobrojani gosti, i cijelo naselje Borik sve do Banskih dvora.
Cim je objavljena, vijest je zasjenila sve ostale vijesti i vec pripremljene analize glede proslave dvadesetogodisnjice.

"Ode mast u propast!"
Veoma brzo - brzinom munje, otkriven je i terorista.
Sam se policiji prijavio i priznao da je oruzje njegovo,  Bole iz Borika.
Hej, Bole!? Ko ne zna Boleta iz Borika!?
Konacno, zahvaljujuci njemu, da docekam da poznajem jednog teroristu!

Niko vise ne prica o gostima i domacinima proslave, niko o proslavi, niko o "republici"...
Svi samo o Boletu!
"Terorista" Bole zvijezda!
A mi, kojima je Borik nekada bio druga kuca, ga znamo kao vrijednog radnika. Nista se u Boriku decenijama nije moglo organizovati bez Boleta koji je uvijek bio tu radeci sve moguce poslove. Bio je prijazan, drag covjek, za razliku od nekih drugih probisvjeta i hulja, zaposlenih u Boriku.
Kakav je sada - ja to ne znam. Kakav je Bole bio u zadnjih dvadeset godina - ja ne znam! Daleko sam da bih i to znao.
Sta ce Boletu iz Borika toliko oruzje?
Mozda mu se samo onako naslo pri ruci!
Mozda Bole sverca naoruzanjem?! Mozda. Znamo i to da su vecina nekada zaposlenih u Boriku svercala necim. Mozda je i Bole vidio da je djavo odnio salu, pa se "ukljucio".
Da li je Bole sam i jedini? Radi li za nekoga? Za koga?
Je li on samo odradio unosenje a ostalo ce specijalci? 
Hiljade pitanja!
Ostavimo sve te spekulacije istrazi i policajcima.

Ono sto je sigurno i sto se vec zna- niko vise ne pita niti prica o akademiji, gostima, dostignucima...!
Razmisljam o Boletu; onom nekada dragom i prijaznom covjeku iz dvorane Borik.
Sta god da se otkrije ili neotkrije, njemu je odzvonilo...

No comments:

Post a Comment