Tuesday, January 10, 2012

Mladen Z.: BURA

Zima uz more. Nista od ljetnog ugodjaja. A opet…Borba bolesnog juga i zdrave bure. U ime zdravlja i bure, bura u stihu, bura opjevana, bura oslikana …

Uz pjesme Branka Benzie rijeci Vatroslava Lopasica…

NOVA BURA

I ta
od ushita
hita
da s goleti
poleti

“Nova bura” može mnogo toga pročistiti, nebo razvedriti, pa se ushitno i poletno niz goleti spušta. Puna je mladenačkog zanosa, jedva dočekavši, da krene svojim krajem tjerajući pred sobom ustajalo i dotrajalo, istrošeno i nevaljalo.
 
 
ČUVAJ SE SENJSKE BURE

Oluju
refuli bljuju
val će te strti
val naždrti
smrti

“Cuvaj se senjske bure”. Šenova je napisao "Čuvaj se senjske ruke". Bila je to poruka onima koji nam dobro ne žele. Senjska bura posebno je jaka, puna snažnih udaraca, refula, koji mogu lako oboriti nesigurna i kolebljiva čovjeka. Diže valove koji su puni opasnosti, mogu satrti slabo građeni brod. Čvrstina se traži, čvrstina duše broda. Ta bura pročišćava, ona je simbol moći ovog kraja i njegovih ljudi.
 

BURA

žestoka
do otoka
bura stooka
žeđa
mojih vjeđa

“Bura”koja je sve vidjela, "stooka", u pjesniku budi čežnju da i njegov pogled (žeđa mojih vjeđa) prodre u dubine zbivanja i duše, pa da se pred njim prostru prošli dani i dogođaji njegova života.
 
 
NA MODROJ BURI

Zla
niz vrhunce
brvina al sunce
sja

Zima
Puše
bez duše
Bič dima

grize
frize
u grote

Urnebes
Ljepote

“Na modroj buri”. Vedro je. Nebo modro, ali bura se nemilosrdno ruši sa Velebita, tutnji, navaljuje, brvina. Sunce, doduše, sja, ali je hladno, vrlo hladno, a morski dim grize i izjeda i kamen. U tom bijesnom urnebesu ima veličanstvene ljepote.
 


http://www.youtube.com/watch?v=v_Ayt-7iQIg&feature=related

***********************

Vrijedi prosiriti znanje. Zbog toga dodajem dvije web stranice koje govore vise o prof. Vratoslavu Lopasicu i prof. Branku Benzieu, zaljubljenicima i znalcima glagoljice, koje mi je Natasa poslala potaknuta ovim Mladenovim prilogom:

http://www.croatianhistory.net/etf/lopasicgl.html

http://www.croatianhistory.net/etf/lop.html

1 comment:

  1. Može li na ovo išta reći jedna Dalmatinka?
    Šutim, mirna, ali bura je u meni.

    ReplyDelete