Wednesday, February 01, 2012

Igra li jos neko u Evropi rukomet i vaterpolo?

Znam, kasnim! Ovo vise i nije vijest cak ni za one koji zive u Australiji.
Zato, i ne samo zato, bar mali osvrt.
Prosli vikend je bio biricetan (odavno ovu rijec nisam koristio) za sportiste iz bivse Jugoslavije, Srbije posebno.
Na Evropskom prvenstvu u rukometu odrzanom u Srbiji, cetiri reprezentacije bivse Jugoslavije plasirale su se u sam vrh. Evo i krajnje tabele:
1. Danska
2. Srbija
3. Hrvatska
4. Spanija
5. Makedonija
6. Slovenija
U prvih sest , cetiri reprezentacije iz bivse Jugoslavije!
Prvenstvo je okoncano uspjesno. Zapaljena auta navijaca iz Hrvatske tokom predtakmicenja u Novom Sadu i divljanje huligana u tom gradu, pokazali da se duh devedesetih lako vraca i da jos uvijek zivi u nekim glavama, pa i glavama politicara tipa sadasnjeg ministra policije a bivseg Milosevicevog "maloga sa palube" Dacica, koji je, umjesto da je na vrijeme sprijecio vandale da ruse i pale, pricao o tome kako se to isto desava Srbima u Hrvatskoj. Kasnije, pritisnuti pogledima iz Evrope, uz hiljade policajaca takmicenje je nastavljeno bez incidenata.
Naravno ostao je gorak ukus, jer ratna , umjesto sportske atmosfere, ratne i politicke, umjesto sportskih izjava funkcionera i politicara, dominirale su dijelom ovog prvenstvom. Divljanje huligana na ulicama, ratni poklici na tribinama, provokacije kakva je i izjava selektora Hrvatske Slavka Goluze,  da je zivio za to da se bas u Srbiji odsvira hrvatska himna "Lijepa nasa" kao poklon svima koji su patili u ratu, dokazuju da duh devedesetih lebdi nad Balkanom i jos uvijek zivi svoj puni zivot u glavama mnogih.



Sajkace na glavi na svecansti proglasenja pobjednika! Kome to treba?! Kome se to sportisti ulizuju sajkacama?
Kome li to sportisti daju primjer? Kakvu poruku oni zele poslati sajkacama?

********
A onda je Djokovic osvojio jos jedan trofej u Australiji. U najduzem finalu ikada odrzanom ( skoro sest sati) , savladao je Nadala. Odlican mec! Djokovic je i u ovom mecu dokazao da ima i kvalitet i zivce i koncentraciju da pobijedi Nadala po sedmi put za redom. Nadal ce ovaj mec posebno pamtiti jer kao da je ovim mecom, koji ce godinama ostati u sjecanju svih onih koji su ga gledali  zbog odlicne, izjednacene borbe, drame i obrta, Djokovic definitivno dokazao da mu Nadal vise nije ozbiljan konkurent. Hajde da se igram i babe vracare. Mislim da ce ovim mecom Nadalova karijera, na zalost, krenuti nadole.   
Na kraju je Nole napravio i show cijepanjem majice, gest koji na teniskim terenima nije bas uobicajen, ali se velikim sampionima kakav je on, takve stvari prastaju. Naravno, poslije ovoga, taj gest ce uskoro vjerovatno postati uobicajen i na teniskim terenima. Kakvi gestovi slijede nakon ovoga, ostaje da se vidi u buducnosti.
Djokovic je, pored toga sto je sampion, i igrac koji  rusi tabue.
   

********
Istog dana su i vaterpolisti Srbije osvojili vaterpolo prvenstvo Evrope. Crna Gora druga, Hrvatska cetvrta.
Igra li jos neko u Evropi vaterpolo?
Gdje su Italijani? Madjari?


Na kraju, da vas potsjetim na sliku nakon jednog od nedavnih takmicenja. Hrvartski i srpski navijac zagrljeni. Bilo je to doba kada smo se svi ( da li bas svi?) ponadali da ce ovakve slike postati normalna pojava, a ne fatamorgana.

No comments:

Post a Comment