Monday, February 20, 2012

" Nisu Srbi krivi..."

"Nisu Srbi krivi što je u Breda Pita mala kita" - grafit u ulici Vase Pelagica u Banjaluci.


 
Angelina Jolie plijeni, i ljepotom i nevinoscu. Kad je covjek danas gleda, dok govori sa govornice, u show emisijama ili  dak daje intervjue, ima utisak da gleda sveticu. Kada iskreno, i sa suzama u ocima, govori o patnjama drugih, Angelina postaje andjeo, a ne filmska zvijezda, jedna od najvecih na svijetu.

Kako povezati danasnju Angelinu - andjela, koji blagim, umirujucim glasom govori razumno i razlozno, sa holivudskim sex simbolom, zvijezdom burne, neobuzdane proslosti; zvijezdom koja je mogla kad i kako joj se prohtjelo upotrijebiti i potrositi bilo kog muskarca svijeta.
Zar nije, samo prije nekoliko godina ovaj danasnji andjeo pred ocima cijelog svijeta, svojoj skoro isto tako lijepoj holivudskoj glumici "maznuo" muza, Breda Pita.
Ne, ne krivim je ja zbog toga, niti je krivim zbog njene burne mladosti prije toga. Boze sacuvaj! Samo nabrajam cinjenice.
Mogla je, pa je to i uradila. Dokazala da moze ono sto vecina zena na svijetu ne uspijeva.  To je njen zivot i ona ga je nekada zivjela, a i danas ga zivi punim plucima, ubiruci najsocnije plodove oko sebe. Neka oni koji je osudjuju razmisle sta bi oni radili, i u svojoj mladosti a i kasnije, da su u svom zivotu imali sve mogucnosti koje je ona imala i koje su joj se same nudile. Gdje bi njima bio kraj! Toliko o mogucnostima, moralu i postenju.
Ali ono sto je meni zanimljivo i zbog cega o svemu ovome i razmisljam je njena transformacija od razuzdanog holivudskog simbola ljepote, seksa i droge ("najseksipilnije usne svijeta"), do prelijepog andjela koji brine za probleme djece svijeta, usvaja i majcinski brine o napustenjoj djeci, UN ambasadora dobre volje koji nudi svu svoju slavu da ukaze na patnje i pomogne napacenim narodima u svijetu. Transformacija je bila prilicno nagla i neocekivana, ali i uspijesna.

Vjerovatno zeleci da se dokaze kao kompletan umjetnik i humanista, odluci da se, po prvi put, okusa kao filmski reziser i pisac scenarija u isto vrijeme, na temu ljudske patnje i ljubavi. Pri tom, nedovoljno svjesna, ugazi  u Balkan i zaglavi se u bosanskom loncu. Ne shvatajuci da joj je pokusaj suvise pretenciozan, istinski ne poznavajuci niti shvatajuci Balkan i njegove probleme, Angelina se nasla u kasi koju vise ni njena ljepota, ni dobrota, ni suzno oko, ni prelijepe usne ne mogu gutati. Koliko god je njen motiv bio human, jer ukazivati na ljudske zrtve i patnje, posebno zrtve silovanja, i nuditi svoju slavu da se taj problem istakne je samo to - humano, Angelina vjerovatno nije bila svjesna da je usla u oblast kojoj nije dorasla. Priznala ona to ili ne, ona nije bila svjesna sta znaci Balkan, gdje ni jedna istina nema jedno lice, gdje nista nije isto niti jednostavno kao u ostalom svijetu, gdje istinu ne mogu dokuciti ni sami njegovi stanovnici. Ne ocekujuci ih, usla je u probleme jos prije nego je pocela raditi film: optuzena da je " ukrala scenario domicilnom Bosancu, da je neovlasteno upotrijebila muziku nekog srbijanskog narodnjaka, suocena sa zabranom snimanja filma u Sarajevu, jer se scenario nije svidio bosnjackim politicarima, da bi nakon premijere filma u tom istom Sarajevu i od tih istih politicara dozivjela ovacije. Ali, kako to vec biva na Balkanu, sada srpski politicari i novinari, koji u pocetku sa simpatijama javljaju o nedacama sa snimanjem filma, na kraju nalaze da je film smisljena manipulacija da bi se Srbi, po ko zna koji put, ocrnili i pokazali kao losi momcu u svijetu.

Ja film nisam gledao. Citao sam mnoge oprecne komentare sa Balkana, pa me onda to ponukalo da citam i americke kritike. Film je u tim kritikama ocijenjen kao osrednji. Svi isticu surove scene silovanja koje daju ton filmu. Zbog toga nemam nikakvu zelju da ga gledam. Imam osjecaj da Angelina nije potpisana za reziju i scenario, u Americi film niko ne bi ni zapazio, niti komentarisao.
Posto ga nisam gledao o filmu ne pisem. Pisem o Angelini, nekada razuzdanoj holivudskoj zvijezdi, danas andjelu koji je, po svemu sudjeci u ovom slucaju, precijenio svoje mogucnosti.

Da nije tako, ne bi se bas na Balkanu javno otkrilo ono o cemu se vec duze vremena suska u Holivudu, da je u Breda Pita...

6 comments:

  1. Iako se trudilo biti analitičnim, prilog je tipično balkanski i uvredljiv za žene.

    ReplyDelete
  2. U ime oca i sina i ostale blize i dalje rodbine da se prezvjezdim...

    mico,...ooo MICOOooo...imali te?

    Ovog naseg urednika il' je strefio virus il' su nam blog napali oni 'Anonimusi'...paz' mu teme.

    Uticaj tehnicko- fizickih parametara na umjetnicki dojam drage Angeline. Ma Milka Babovic mu nije ravna.

    A sjecas li se kad nam je poslao 'cirkularom' pismo da pazimo kako se odrazavamo. Kerbera je nabavio zbog nas trojice (+ Ranko).

    E da hoce da mu se javi Angelina sa pitanjem: Sta je za Srbe TAMAN?

    ReplyDelete
  3. Uvredljiv za zene je samo zbog toga sto je Angelina zena.
    Pitam se kako pisati i da li uopste nesto pisati. Smijem li imati misljenje i javno ga izreci, a da ne budem pogresno shvacen, prozvan, omalovazen, etiketiran...
    Vjeko, brani me, nemoj i ti na mene! Nisam ja pisao grafit, vec Vasa Pelagic!

    ReplyDelete
  4. Ma necu ja na te. Puj, puj. he, he... Radije bi na Angelinu. Iako, ako mene pitate, a ne pitate, ma Jessica Lange je zakon.

    Ps. Jeste neozbiljni. Dobro to dolazi sa godinama. he, he...

    ReplyDelete
  5. E, kad smo vec kod Vase, narodnih prosvetitelja... Moj ti se jedan predak druzio se sa Petrom Kocicem. Skupa su bili narodni poslanici u ondasnjem 'komitetu'. I normalno poslije 'partijskog' bi se i zarakijali, po nekim zborovima. E legenda kaze da ti je taj moj predak tako pametnog konja im'o, da bi ga iz tamo nekih pripizdica bez problema usred noci usnulog vrno kuci. Eto sto su ti legende. Niko nije primjetio, normalno do mene, da mi je i predak bio pametan. Trebalo je konja i odvest' u pri...

    ReplyDelete
  6. http://www.e-novine.com/stav/59264-zemlji-rata-mrnje-sramote.html

    ReplyDelete