Thursday, February 23, 2012

Razroka Srbija

Nekada smo koristili izraze razrok, frljav i frljoka. 
Prva dva su cisto medicinski i u prevodu sa naseg na latinski znace strabizam.
Treci, izveden iz drugog, govori o lopti koju dodas na jednu stranu, dok gledas na potpuno suprotnu stranu. Te su lopte uvijek bile veoma cijenjene iako su najcesce zavrsavale - u autu, ali kad nisu, onda su zavrsavale efektnim golom ili kosem.
E sad, kad smo savladali medicinu i sport, da predjemo na politiku!
Zasto je to Srbija razroka, frljava ili strabisticna?
Zato sto jednim okom gleda na zapad, a drugim istovremeno gleda na istok.
Cini se da oba oka istom snagom vuku na svoj kraj i da polako ali sigurno prilaze uglu od 90 stepeni, respektivno, ili 180 stepeni, sabrano.
Kad oci u glavi Srbije dostignu tih carobnih 180 stepeni, Srbija vise nece vidjeti.
Ta se bolest zove slijepilo, a njome i politikom Srbije se jos prije 111 godina bavio Radoje Domanovic u svojoj prici  Vodja .

Evo jedne price objavljene u e-Novinama koja pokazuje gdje gleda jedno od ociju Srbije:

Goran Necin: Konuzin u Ljubiću otvorio sokak



 Drugar srbijanskih klerofašista iz falange Obraz, ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Konuzin, ponovo se narugao građanima Srbije i rumen u licu, na sesiji sa nekakvim čačanskim privrednicima izjavio, verovali ili ne, da Rusija u Srbiji vidi jednog od najvažnijih ekonomskih partnera na Balkanu. O istom trošku, ambasador zemlje koja u poslednjoj deceniji jednim evrom donacija nije pomogla devastiranoj državi Srbiji i njenim osiromašenim građanima, imao je čast da u izvesnom prigradskom čačanskom naselju, sa erotskim nazivom Ljubić, otvori sokak Crvene armije, ali i da retroaktivno preuzme lokalnu Decembarsku nagradu koja mu je ranije, ko zna zbog čega dodeljena.

Konuzin je na predavanju na temu "Perspektive ekonomskog razvoja između Rusije i Srbije", koje je održao čačanskim privrednicima, rekao da je u 2011. godini Srbija povećala izvoz proizvoda u Rusiju za 50 odsto u odnosu na prethodne godine.

Između ostalog, Konuzin je na predavanju pomenuo da su u toku pripreme za početak izgradnje gasovoda "Južni tok", koji će imati tranzit preko Srbije i koji bi trebalo da bude završen 2015. godine, iako je prvi čovek “Gasproma” Aleksej Miler krajem prošle godine izjavio da u slučaju postizanja dogovora sa Ukrajinom oko kupovine ukrajinskog gasovoda južni gasovod više neće biti potreban jer je, kako tvrde eksperti, obnova ukrajinskog gasovoda najmanje tri puta jeftinija od gradnje “Južnog toka”.

Konuzin je maliganski vešto najavio i rusku pomoć u modernizaciji železnice u Srbiji, naglasivši da je, navodno, odobren izvesni kredit od 800 miliona dolara, ali da već tri godine postoji problem oko sprovođenja tog kredita, ne rekavši o kakvom je problemu reč.


Takođe, on nije propustio ni ovu priliku da "upozori" da Rusija nije protiv ulaska Srbije u Evropsku uniju, ali da sama treba da odluči koju cenu je spremna da plati za to novo prijateljstvo.
Konuzinovom predavanju, koje je održano u sali Skupštine Grada, pored privrednika prisustvovali su i lokalni čačanski čelnici, direktori javnih preduzeća, odbornici, republički poslanici iz tog grada, građani i mediji.

Pre nego što je počeo da obećava neevropske kule i gradove i da rumen u licu prosipa ruski med i mleko snishodljivim funkcionerima grada Čačka, prostom puku i ostalim đacima na predavanju, virtuelni gubernator delikventne države Srbije doživeo je još neke počasti.
Naime, lokalne velmože ukazale su čast predstavniku njima bratske pravoslavne zemlje Rusije tako što su mu dozvolili da otvori nekakav lokalni sokak u čačanskom naselju erotskog naziva Ljubić, a koji će se umesto Stara pruga, kako se do tada zvao, od sada prdačiti Ulica Crvene armije.

Zamenik gradonačelnika Čačka Saša Obradović rekao je da je ulica dobila ime u spomen na učešće Crvene armije u oslobođenju Čačka 1944. godine, kada je poginulo oko 440 sovjetskih vojnika 93. divizije Crvene armije koja je bila smeštena u Ljubiću.
Sa druge strane, Konuzin je zahvalio građanima i rukovodstvu grada na uspomenama koje čuvaju na Sovjetsku armiju "koja im je u Drugom svetkom ratu pomogla da dobiju slobodu", podsetivši da su od 2009. godine vraćeni nazivi ulica u Beogradu posvećeni sovjetskim vojskovođama tog rata Vladimiru Ždanovu i Fjodoru Tolbuhinu, kao i Crvenoj armiji.

Sledeća Konuzinova destinacija na koju se uputio bila je Skupština grada. Nakon što je pre petnaestak dana lider kleropolitičke organizacije Srpska pravoslavna crkva Miroslav Gavrilović Konuzinu uručio odlikovanje te organizacije pod nazivom Orden Svetog Save prvog stepena, ruski ambasador ponovo je nagrađen i u Čačku. Ruskom ambasadoru je u sali Skupštine grada uručena Decembarska nagrada Čačka, a koja mu je, inače, dodeljena ranije u decembru prošle godine. Tim povodom, predsednik čačanske Skupštine Veljko Negovanović rekao je da je nagrada dodeljena ruskom ambasadoru, na predlog privrednika i voćara čačanskog kraja, za doprinos u plasiranju građevinskih i poljoprivrednih proizvoda iz Čačka na rusko tržište.

Diplomata države koja je pre neki dan, ulaganjem veta u Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, sprečila da se usvoji rezolucija kojom bi se prekinio masakra civila u Siriji od strane Krvnika iz Damaska, diktatora Bašara al Asada, u smiraj dana napustio je pravoslavni Ljubić i Čačak i vratio se u Beograd, gde će sačekati na nove darove od svojih podanika u Srbiji.

No comments:

Post a Comment