Monday, May 21, 2012

Nakon izbora u Srbiji

Na iznenadjenje mnogih, u drugom krugu izbora za Predsjednika, Tomislav Nikolic je pobijedio Borisa Tadica i postao Predsjednik Srbije.
To je izbor gradjana Srbije, bar onih 47% koji su izisli na izbore. Oni preostali, koji su svoje nezadovoljstvo i dosadasnjom politikom i ponudom koju su imali, izrazili neizlaskom, su zapravo presudili.
Iznenadjenje je i veliko i izaziva zebnju. Da je, kao sto je to bilo ocekivano, pobijedio Tadic, nista novo se ne bi moglo ocekivati. Nastavila bi se nedefinisana i nejasna politika koja je oscilirala, zavisno od potreba, od lijeva do desna, politika srusenih nadanja i ocekivanja... Svojim glasanjem i neizlaskom na izbore stanovnici Srbije su se izjasnili protiv ove opcije.
Sada, kada je izabran, bivsi Seseljev zamjenik, bivsi ultranacionalista, bivsi grobar, bivsi... koji je odustao od mnogih svojih ideala i idola, pa i od samog Seselja koji ga je napravio, vjerovatno vise nece biti tolike neizvjesnosti i oscilovanja. Vjerovatno ce buduca politika Srbije biti jasnija i odredjenija.
U kom pravcu? Ne smijem ni izgovoriti!
Nadam se da se moje zebnje za stanovnike ove zemlje, za stanovnike Balkana, nakon ovih izbora nece ostvariti. Nadam se da ce se desiti bas ono sto vecina onih koji stanje na Balkanu znaju mnogo bolje od mene predvidja: nista znacajno se nece promijeniti.
Da li je to dobro?
Nadam se da Srbija nece  poci putem koji se krije iza ovog miga:

3 comments:

  1. Hvala ti za dobre želje.

    ReplyDelete
  2. Mario, nisam siguran da li se ti zahvaljujes meni, ali vjerujem da je uocljivo da ja ne izrazavam svoje zelje, vec svoje strepnje i zebnje kao i nadu da se one nece ostvariti.

    ReplyDelete
  3. Jedno je stranacka retorika, drugo je predizborna retorika, a predsednik biti je nesto sasvim trece.
    Mislim da se nista znacajno nece dogoditi, osim, jasnijih obaveza susjednih drzava, jedne prema drugoj kad su u pitanju dugovanja i potrazivanja.

    ReplyDelete