Thursday, June 07, 2012

In Memoriam - Ostoja Skakić


Vidjeli smo se posljednji put juna-jula prošle godine, družili se u Segetu, Trogiru i Splitu i svo troje, Karmen, Ostoja i ja, putovali za Banjaluku na skup Mikroelektroničara. Proveli smo sve te dane u opuštajućoj, ljetnoj, turističkoj atmosferi.
Očekivala sam ih i ovog ljeta, a onda stiže ova iznenadna tužna vijest.
Ne mogu vjerovati da ga više nema.
Prije tri godine uživali smo svo troje u obilasku Australije, a uspomene su tako svježe kao da je bilo jučer. Nikad mu nije bilo teško voziti nas stotinama kilometara kako bismo vidjeli prekrasne i znamenite ljepote Crvenog kontinenta. Nikad nije podigao glas, miran, tolerantan, uvijek s blagim osmijehom.
Dobar čovjek.
Strpljivo je slušao naše čakulanje, povremeno se uključivao u razgovor, a nas dvije smo glasno lutale raznim kontinentima, bespućima Svemira, često na rubu znanosti, sve do nezaobilazne politike.
Brižan prema obitelji ali i prema mačku. Svaku večer mačak je u određen sat dolazio do Ostoje, mijauknuo, Ostoja bi mirno ustao i krenuo za mačkom do sobe u kojoj je njegova košara, dao mu hranu, pričekao da pojede, pomilovao ga nekoliko puta i porazgovarao s njime, ugasio svjetlo, i ostavio mačka da utone u dubok miran san.
S ljubavlju je svakog dana radio u bašti, ona je bila njegova veza s korijenima, njegova opuštajuća oaza. Bilo je blitve, salate, rotkvica, jagoda i drugog povrća i voća. Montirao je i velik spremnik za kišnicu i osigurao vodu svojoj bašti za vrućih australijskih ljetnih dana.
Tko će sada brinuti o bašti? Karmen tom poslu nije vična, cvijeću da, ali ne povrtnjaku.
Još uvijek mi je pred očima naš posljednji zajednički dan, prvog jula prošle godine, uživanje u kupreškoj puri s travničkim sirom i radost u očima kako smo se približavali Banjaluci.
Bio je prekrasan sunčan dan, sve bujno zeleno, bez pritisaka od poslovnih obaveza, divan osjećaj slobode i vraćanja u lijepe predratne dane bezbrižnog života.
Bit ću mu zauvijek zahvalna za sve što mi je omogučio tijekom boravka u Australiji, za sve lijepe dane druženja svih proteklih godina.

Draga Karmen, duboko osjećam kroz što prolaziš i suosjećam s tvojom boli.
Djeci, obitelji, prijateljima iskrena sućut.
Počivao u miru dragi prijatelju.

S nama si sve dok živimo. Ostalo je lijepo sjećanje i fotografije.
Nataša, Miljenko i teta Milka







4 comments:

  1. Iskreno saucesce Karmen, djeci i svim ozaloscenima.

    ReplyDelete
  2. Ljilja i Mario7 June 2012 at 14:25

    Nema ni godinu dana da smo ugodno ćaskali.
    Otišao je zaista blag, drag i dobrodušan čovjek.
    Draga Karmen, primi naše najiskrenije saučešće,
    Ljilja i Mario

    ReplyDelete
  3. Draga Karmen,

    Najiskrenije saucesce tebi, djeci i ostalim ozaloscenima.

    ReplyDelete
  4. Slavica Jungić8 June 2012 at 09:08

    Draga Karmen, primi moje najiskrenije saučešće,
    Slavica

    ReplyDelete