Saturday, July 14, 2012

Riječ, dvije iz Banjaluke



Falsifikati

Piše: Tanja Topić

Oni naivniji počeli su vjerovati kako smo Kasipovićevim činom ušli u novu političku eru - MORALNU, u kojoj če ostavke moralnih i iznenada odgovor­nih političara početi pljuštati na sve strane, ali...

Dobro je živjeti u zemlji sa ovakvim po­litičarima. Oni nas opominju da ne falsifikujemo istoriju, čineći to zduš­no i sami gotovo na svakom koraku, iz dnevnepolitičkog ugla koji im najbolje i trenutno najviše odgovara.

Dobro je imati nekoga kome bi i sam Kristofor Kolumbo pozavidio na otkrićima i 70 godina kasnije saznati da je u osnovi bitke na Kozari bilo istorijsko nastojanje da se stvori današnja Republika Srpska. Ona je, zapravo, nastala kao "zakašnjeli odraz srpskog nacionalnog opredjeljenja iz Drugog svjetskog rata".

Zar nam je trebalo punih 70 godina da doživimo ovakvo prosvjećenje? Mislim da bi se svi istoričari i hroničari vremena trebali postidjeti propusta neuviđanja ovakvih istorijskih činjenica.

Pitam se zašto isti ćute? Zaboravih da su oni uglavnom u službi očuvanja nacionalnog inreresa.

Istina, može onda djelovati zbunjujuće i pro­slava dvadesetogodišnjice Republike Srpske, te iste koja je nastala Dejtonskim mirovnim sporazumom (1995.) i u koju se većina srp­skih političara zaklinje kao u Bibliju. Istina, to zaklinjanje ih ne sprečava da istu proglase jednom od srpskih država i unatoč tome što je pravno formalno RS dio države, u suštini gotovo i država. Falsifikat, protivrječnost ili floskula? Mož­da ćemo istinu saznati tek nakon sedamde­set godina u nekim novim istorijskim tumačenjima.

Zaplićući se i spotičući o vlastite paradokse, uglavnom zapletene u nacionalne mreže, isto­vremeno se vodi oštra politička bitka u sprečavanju onih drugih da falsifikuju neke druge istorijske činjenice, poput stogodišnjice sara­jevskog atentata.

Naime, "poznato je da oni falsifikuju istoriju", kao i da je mi ispravljamo. Prema jednima, ri­ječ je o pukom terorističkom aktu, prema drugima o slobodarskom duhu Gavrila Principa, dok će oni treći, posmatrajući ove istorijske razmirice, jednostavno izabrati sopstvenu na­cionalnu stranu i sopstveno tumačenje istorijskih događaja.

Svaki događaj u Bosni i Hercegovini postao je predmet sporenja, razmirica, različitih tumačenja i pogleda. Pardon, sem junskog "istorijskog dogovora sedam političkih lidera" u Briselu.

Malo cinično zvuči opaska da jedna politič­ka strana želi izbrisati sve istorijske činjeni­ce, kačeći se samo za ono što njima odgova­ra, a pri tome svaka strana, znamo da su to u BiH strane etničkih skupina, zapada u goto­vo istu zamku.

Još ciničnije je bilo kojoj političkoj i etničkoj strani u BiH zamjeriti da takvim ponašanjem narušava imidž zemlje. Cinično je govoriti o dobrom imidžu zemlje, kad nas iz dana u dan svrstavaju u red "zatrašujućih" zemalja, zemalja nesretnih lju­di, u kojoj su njeni građani čak nesretniji i od Pakistanaca.

Svi pokazatelji govore da je imidž BiH gene­ralno loš, a sa ovakvim političarima i političkim prepucavanjima može biti samo gori. I do­bre ljude u zemlji, za koje susjedi iz Hrvatske i Srbije kažu da su najveći bosanskohercegovački kapital, sunovratila je politika.

Da, jedan je političar, odnosno dužnosnik, razbio mantru političkog ponašanja i, gle čuda, podnio "zahtjev za razrješenjem" sa mjesta ministra u Vladi Republike Srpske. Kako re­če predsjednik republike, ministar se umorio od ministrovanja.

Ne, Anton Kasipović je obećao da će do kra­ja juna početi sa gradnjom četvrtog paviljona studentskog centra. Kako obećanje nije ispu­nio podnio je ostavku.

Istina, ovdje niko ne bi ni primijetio da je ministar pogazio sopstveno obećanje, jer nam je pamet kratka, jer smo se nasluša­li obećanja i obećanja toliko da smo poče­li vjerovati da nam se ona daju, zapravo, ka­ko bi se gazila.

Ionako smo zaboravili da je isti ministar pri­je nekoliko mjeseci također kovertirao ostavku, očito "umoran" ali ju Vlada RS tad ni­je prihvatila.

Naivniji su povjerovali kako smo Kasipovi­ćevim činom ušli u novu političku eru - MORALNU u kojoj će ostavke moralnih i izne­nada odgovornih političara početi pljuštati na sve strane.

Istina, njegova je trajala samo jedan dan.

Zar ne vidimo kakva se bitka vodi u FBiH i sve to kako bi se ustavno, pravno i po zakonu smijenili jedni, ustoličili drugi.

No comments:

Post a Comment