Saturday, August 18, 2012

Ivo Josipović ocrnio Milorada Pupovca: On je profesionalni Srbin!

Jasno , glasno, korektno i konkretno!
Dok se ne rascisti sa profesionalnim ...... bilo kojima, nema napretka!
Razumno i lijepo zvuce Ivine rijeci.
Da je vise ovakvih politicara na Balkanu!

************************
ZAGREB - Predsjednik Hrvatske Ivo Josipović uputio je na adresu nedjeljnika Srpskog narodnog vijeća “Novosti” pismo u kojem je optužio lidera SDSS-a Milorada Pupovca da je profesionalni Srbin i “da je za Srbe u Hrvatskoj učinio malo a za sebe i svoje puno”.
Ukratko, “Novosti” su predsjednika Josipovića optužile da im pokušava ukinuti dosadašnji način finansiranja iz državnog budžeta, dok šef države Hrvatske, u svom pismu, tvrdi da to nije tačno, ali nije stao samo na tome. Njegov demanti je pretvorio u prvorazrednu političku temu.
Josipović tvrdi da iza svih optužbi na njegov račun stoji Milorad Pupovac i otkriva da mu je neformalni lider Srba u Hrvatskoj nedavno uputio pismo po tezama i formulacijama identično tekstu u “Novostima”.
“Politika Milorada Pupovca postala je disfunkcionalna, kako za odnos Srba i Hrvata u Hrvatskoj tako i za ostvarenje prava koja Srbi imaju po Ustavnom zakonu, tako i za odnos Hrvatske i Srbije“, navodi on u svom pismu.
Josipovićevo pismo neobično je otvoreno i vrlo žestoko, a njegovi adresanti ima će problem jer ga ne mogu jednostavno proglasiti nacionalističkim, jer predsjedniku Hrvatske, zbog iskoraka u prevladavanju ratnih rana, cijelo region i međunarodna zajednica priznaju status lidera pomirenja.
Josipovićeva kritika Pupovčeve politike, koji sam sebe definiše kao ljevičara, politički najbližeg SDP-u, što je stranačka baza šefa države, otvara odavno neviđen sukob na ljevici.

“Da se razumijemo, Pupovac je od devedesetih, otkad se aktivno bavi politikom, uradio za Srbe, ali i za Hrvatsku mnogo dobrih i korisnih stvari. Nije devedesetih bilo lako naći se u njegovoj koži. Mnogima je služio kako bi pljuvanjem po njemu, doslovce, dokazivali hrvatstvo. Ulazak njegove stranke, SDSS-a, u HDZ-ovu, Sanaderovu, Vladu, takođe je bio vrlo koristan. Hrvatskoj je omogućio poslijeratnu tranziciju, a HDZ-u prevladavanje nacionalističkog diskursa. Antisrpska retorika počela se smatrati politički nekorektnom, primjerenom samo ultradesnim strankama, što je za Hrvatsku svakako predstavljalo civilizacijski iskorak”, napisao je predsjednik Hrvatske.
Josipović, međutim, kaže i da vlast kvari ljude, što ne vrijedi samo za Sanadera i Hrvate jer se, kako tvrdi, isto pravilo, pokazalo tačnim i kad je je riječ o Srbima.
“Pupovac, koji, godinama važi za prvog među Srbima u Hrvatskoj izgradio je monopol u zastupanju svoje etničke zajednice. Nije se libio da svoju poziciju HDZ-u jako potrebnog partnera debelo iskoristi. Jer je ne samo finansijski nego i politički reketario HDZ-ovu vlast“, piše u pismu Josipovića.
Predsjednik Hrvatske navodi da “Kukuriku vlast” nije namjeravala otvarati pitanje politike prema manjinama na način na koji je to sada on učinio.

“Novu vlast nisu slomile Pupovčeve prijetnje međunarodnom intervencijom, a Zoran Milanović je odlučio da mu srpske stranke ne trebaju u Vladi, jer bi SDSS, kao HDZ-u do posljednjeg trenutka vjeran koalicijski partner, morao snositi konsekvence svog učestvovanja u korumpiranoj i štetočinskoj vlasti“, tvrdi on u pismu.
Josipović je na kraju poručio da je profesionalnim Srbima, baš kao i Hrvatima, definitivno je odzvonilo.

(Nezavisne novine)

No comments:

Post a Comment