Tuesday, October 23, 2012

Zarez- zapeta

Ne znam koji od ova dva izraza igra sada za repezentaciju Srbije, Hrvatske, Bosne ili mozda Rusije. Oba su mi razumljiva, pa me to ni ne interesuje i necu ni da provjeravam.
Jezicki znalci kazu da je onaj koji ovlada zarezima ili zapetama ovladao i jezikom.
Ja sam mozda u jednom periodu svoga razvoja bio blizu tom ovladavanju, ali sam se kasnije malo udaljio, i sada veoma cesto zaboravim zarez ili postavim zapetu tamo gdje joj nije mjesto.
Vjerovatno ste vi to vec uocili a ja to evo i priznajem.
A ko priznaje - pola mu se prasta. (Ko prizna dva puta - sve!)
Po definiciji, zarezom ili zapetom se odjeljuju dijelovi recenica radi lakšeg razumijevanja i jasnoce, pogotovo ako se radi o dužim rečenicama. Slobodna interpretacija definicije bila bi da oni dijele sintaktičke delove koji ne dolaze zajedno, mijenjaju značenje u rečenici ili dijele rečenične dijelove u nizanju.
Tipican primjer upotrebe zareza ili zapete je poznato Pitijino prorocanstvo koje potpuno mijenja znacenje zavisno od toga na kom mjestu je postavljen:
"Ibis redibis numquam peribis in bello." (lat.) sto bi u slobodnom prevodu izgledalo ovako:
" Ići ćeš, vratiti se, nećeš poginuti u ratu.
"Ići ćeš, vratiti se nećeš, poginuti u ratu.

 Povod da o ovome uopste i razmisljam je nedavna predizborna kampanja u Banjaluci i slogan na ogromnim panoima Dodikove SNSD stranke:
 

Koliko nasih ljudi je uocilo zarez u ovom sloganu?
Koliko njih koji su ga i uocili razumiju sustinsku razliku u poruci, sa ili bez zapete?
Siguran sam da je to vecina procitala ovako: " Srpska kuca do kuce" jer "Srpska, kuca do kuce" i nema logike, niti jacu politicku poruku.
Sustina je da je ovako smisljena poruka trebala donijeti glasove tvrdih srpskih nacionalista, a ako bi se neko pobunio da je to nacionalisticka poruka koja bi se mogla protumaciti da u Republici Srpskoj nema mjesta za kuce drugih nacionalnosti - kao djoker bi se istakao zarez ili zapeta koji poruku mijenjaju u nesto potpuno drugo i benigno. Sta je to drugo i da li znaci nesto - nije ni vazno. Bitna je izlazna opcija - ako zatreba.  

Pretpostavljam da je i ova poruka izasla iz  kuhinje SNSD Gebelsa, Rajka Vasica. Ipak, kad bolje razmislim, ne mogu da vjerujem da je on to sam smislio, jer, kako kazu, covjek se bori sa nagomilanim zdravstvenim problemima. Njemu je tu neko morao pomoci. Mozda neki od srbijanskih fasista - pisaca grafita kakav je i ovaj:


Rezultati izbora pokazali su da se vecini glasajuceg naroda (osim u Banjaluci, Laktasima i jos nekim manjim opstinama) ipak nije svidjela poruka, bila ona sa zarezom ili bez zapete.
Narod se ponovo, kao i u  ona smutna vremena pred rat, opredijelio za otvorene nacionaliste koji se ne sakrivaju ni iza zareza ni zapeta. Koliko dobra ce to donijeti - vidjecemo.

*************
Naknadno dodajem odgovor opozicije na slogan SNSD-a. ( citaj sitna slova!)

2 comments:

  1. U ovdašnjim uslovima sa svime se može manipulisati. Nacionalizam još ima dobru prođu, a sa krizom mu se vijek trajanja produžava. Mnogi prediyborni slogani su realizovani onako na prvu bez višestranih pogleda pa su doživjeli svoj obrat, sliku u negativu... Predraže, dobro si uočio i inteligentno uobličio ovu ideju podmetanja. Opozicija u BL je štampala predizborne novine u kojima je slogan ismijan.
    Mario

    ReplyDelete
  2. Nisam ranije znao. Raduje me da je "kukavicje jaje" prepoznato i javno ismijano.

    ReplyDelete