Sunday, December 23, 2012

Gradjevinski rekordi Toronta

Za Toronto su godinama bila vezana dva gradjevinska svjetska rekord CNN toranj i najduza ulica Jang.
Danas su oba ta rekorda zvanicno bivsa,   ali jos uvijek se u mnogim knjigama, a posebno turistickim vodicima, koriste kao vazeca.

 CN toranj u Torontu, izgradjen 1976. godine, sa svoja 533 metra visine dugo je bio najvisa slobodno stojeca gradjevina na svijetu. Devedesetih je bio uvrsten u jedno od sedam savremenih svjetskih cuda. Medjutim 2010 je, izgradnjom Burj Khalifa u Dugaiu izgubio titulu najvise gredjevine svijeta, ali je to brzo preinaceno i ostao je najvisi toranj na svijetu. Medjutim iste godine, izgradnjom Canton tornja u Kini gubi i tu titulu. ( Slijedece godine i Canton toranj gubi svoj primat od Nebeskog drveta, tornja 2011. izgradjenog u Tokiju.)
Medjutim, na ponos toroncana CN toranj je zadrzao titulu najvise gradjevine Zapadne hemisfere!



Drugi rekord, ulica Jang, najduza ulica na svijetu, dugo je, sa svojih 1.896 km,  odolijevao drugim dugackim ulicama svijeta i do 1999. godine bila upisana u Ginisovu knjigu rekorda. Te godine je skinuta i sada je zvanicno najduza ulica na svijetu Panamericki autoput.
Zasto je skinuta?
Nekada se ta ulica nastavljala na put 11, koji se i nije u svim svojim dijelovima zvao Jang, ali se podrazumijevao kao nastavak Janga i kao takav dosezao sve do svoga  krajneg 1896. kilometra na granici Kanade i  USA.
Kasnije se, na veliku zalost onih koji vole rekorde, politickom reorganizacijom Ontarija,  put isjeckao i u raznim dijelovima, kao u inat, dobio razne nazive tako da je izgubio kontinuitet i vaznu svjetsku titulu.
Ali samo u Ginisovoj knjizi!


Toroncani, kao i nasa sugradjanka Vesna Aleksic u svojoj lijepoj prici, ga i dalje s ponosom isticu kao najduzu ulicu svijeta i time produzavaju mit o njenoj duzini, mit  koji se u svim turistickim vodicima koristi kao argument zbog koga bi i tu ulicu i Ontario turisti trebali posjetiti i proputovati cijelom duzinom ulice Jang.

Ulica Jang 2015. g.





1 comment:

  1. Zar i Kanađani? Davno sam se uvjerio da se mali narodi ponose nekim sličnim rekordima. Logično da je u i najduža ulica u tako velikoj zemlji. Šveđani su mi se hvalili da imaju najveću marinu u Evropi. A nikada neću zaboraviti ponos nas osnovaca kada smo učili da je iznad Boke Kotorske mjesto sa najviše padavina u Evropi. A tek Idrija...
    Mali narodi, velika čuda.
    Mario

    ReplyDelete