Thursday, January 24, 2013

Inauguracija


Samo nekoliko misli, stavova, parola koje je novi-stari americki Predsjednik dao za vrijeme svecane inauguracije kojoj je prisustvovalo, kazu, 850.000 ljudi.
U doba kada je bio novi Predsjednik, Obama je obecavao i vecina ljudi , ne samo amerikanaca, mu je vjerovala. Sada, rekao bih da su  nade prilicno iznevjerene, ali i pored toga, vjerovatno jer je druga opcija losija ( zvuci poznato), Obama je ponovo izabran.
Sada, njegove rijeci lice na parole. Cak su i izgovorne u tom tonu. Djeluje mi prilicno pateticno.
Velika misao koju je rekao: "Mi, smatramo da za trajnu bezbednost i mir nije potreban neprestani rat"
Pitam se koja budala smatra drugacije!? Ima li na svijetu takvih budala? 
Vjerovatno da ima ali nisu vrijedni pomena.
Bitno je da je novi-stari Predsjednik rekao sta amerikanci smatraju.

Jos jedan biser:"Međutim, mi odbacujemo verovanje da Amerika mora da bira između brige za generacije koje su izgradile ovu zemlju i investiranja u generacije koje će graditi njenu budućnost"
Pitam se pitam, ko to vjeruje u odbaceno vjerovanje? Vjerovatno niko, ali lijepo je kad se kaze.

Necu dalje. 
da ne bude zabune, nemam ja nista licno protiv Obame. 
Covjek je cak zaljubljenik u sport i dobro igra kosarku. Dovoljno da mi bude simpatican.

Ali i on samo potvrdjuje da su svi politicari isti ( ili veoma slicni). 
Postave tezu, u koju niko ne vjeruje i onda se ogradjujuo od nje. 
Ogradjuju se od nikoga da bi zadovoljili sve. ( ovaj mi je dobar, ha!?)
***********************************


Američki predsednik Barak Obama položio je u ponedeljak zakletvu na ceremoniji ispred Kapitol Hila u Vašingtonu, čime je zvanično započeo njegov drugi mandat na čelu Sjedinjenih Američkih Država
Obama je zakletvu položio ponovivši reči predsednika Vrhovnog suda Džona Robertsa da se “svečano zaklinje da će verno vršiti dužnost predsednika SAD i da će najbolje što može čuvati, štititi i braniti Ustav Amerike”.

Obama je zakletvu kao 44. predsednik SAD položio na platformi ispred zgrade američkog Kongresa s rukom položenom na dve biblije - jednu koja je pripadala Martinu Luteru Kingu i drugu koja je pripadala Abrahamu Linkolnu. Uvođenje Kingove Biblije ima poseban značaj, jer se inauguracija održava 21. januara, na rođendan lidera borbe za crnačka prava, koji je pre 50 godina, ispred Linkolnovog memorijalnog spomenika, održao čuveni govor "Ja imam san", koji je u Americi državni praznik.
Američki predsednik Barak Obama izjavio je u ponedeljak, u inauguracionom govoru na Kapitol hilu, da se decenija ratovanja bliži kraju, da se privreda oporavlja, a da su "mogućnosti Amerike neograničene".
"Ekonomski oporavak je počeo. Američke mogućnosti su neograničene, jer imamo sve kvalitete koje zahteva svet bez granica. Mladost i pokretnost, raznolikost i otvorenost i beskrajne prilike za rizik i dar za inovacije", rekao je američki predsednik.
Iznoseći opsežan program za naredne četiri godine, Obama koji je prehodno u Beloj kući položio zakletvu za svoj drugi predsednički mandat, inauguracioni govor je iskoristio da pozove naciju da mu se pridruži u rešavanju niza problema, od klimatskih promena do poštovanja dostojanstva ljudi, žena i dece širom sveta.
"Moji sunarodnici, stvoreni smo za ovaj trenutak i iskoristićemo ga, dok god ga budemo iskoristili zajedno", kazao je Obama nekoliko trenutaka nakon polaganja zakletve.
Obama je, takođe, naznačio novi pravac spoljne politike u trenutku kada se SAD spremaju da povuku vojsku iz Avganistana i okončaju najduži rat koji ova zemlja trenutno vodi: "Mi, smatramo da za trajnu bezbednost i mir nije potreban neprestani rat", rekao je predsednik u govoru ispred američkog Kongesa kome su prisusvovale stotine hiljada ljudi, prenosi AP.
Osvrćući se na ekonomsku situaciju, 44. američki predsednik je rekao da zemlja mora da donese neke teške odluke kako bi smanjila veliki deficit.  "Međutim, mi odbacujemo verovanje da Amerika mora da bira između brige za generacije koje su izgradile ovu zemlju i investiranja u generacije koje će graditi njenu budućnost", rekao je on.

Predsednik je u govoru istakao i da se američki prosperitet mora oslanjati na srednju klasu, preneo je Reuters . On je pozvao na jedinstvo apelujući na Amerikance da odbace politički "apsolutizam" i stranačke sukobe.
"Apsolutizam ne sme biti zamena za princip, spektakl za politiku ili vređanje za razumnu debatu. Moramo delovati znajući da će ono što uradimo biti nesavršeno", rekao je on.

Novi-stari američki predsednik je istakao da će SAD nastaviti da promoviše demokratiju u inostranstvu: "Mi ćemo podržavati demokratiju od Azije do Afirke, od Amerike do Bliskog istoka, jer nas naši interesi i savest obavezuju da delujemo u ime onih koji čeznu za slobodom",kazao je Obama.

On se osvrnuo i na prava žena i gej populacije, ocenivši da "naš put nije dovršen dok naše žene, majke i sestre ne mogu da zarade za život koji odgovara njihovim naporima", ili dok se prema "našoj gej braći i sestrama ne postupa kao prema svima drugima".
Američki predsednik koji je prvi Amerikanac afričkog porekla izabran na tu funkciju, prethodno je u nedelju položio zakletvu na privatnoj ceremoniji u Beloj kući.

Pristalice Obame od ponedeljka ujutro su počele da se skupljaju ispred Kapitol hila, oko Bele kuće i duž puta kojim je prošla parada. Inauguraciju su pratile jake mere bezbednosti, uključujući 6.000 policajaca, pripadnika FBI i agenata Tajne službe i parkirana oklopna vozila i autobuse kojima su blokrani veći putevi. Na platformi iza predsednika svečanoj ceremoniji su između ostalih su prisustvovali bivši demokratski predsednici Džimi Karter i Bil Klinton, državna sekretarka Hilari Klinton.

Agencije izveštavaju da je raspoloženje bilo praznično, ali da nedostaje osećaj istorijske nade koji je obeležio Obamin prvi mandat.

Predsednikov politički ugled je oštećen iscrpljujućim prvim mandatom tokom koga se borio sa najtežom ekonomskom krizom za više decenija i oštrim partijskim ratom sa republikanskim rivalima oko poreza i potrošnje. Prema predviđanjima, ove godine svečanosti u Vašingtonu je pratilo između 600 i 800 hiljada ljudi, što je ipak manje u odnosu na prvu inauguraciju, kada je ispred zgrade Kapitola bilo blizu dva miliona građana.

Novi-stari predsednik SAD je drugi mandat osvojio pobedivši na novembarskim izborima predsedničkog kandidata reublikanaca Mita Romnija. Svečanost polaganja zakletve je počela muzikom benda američkih marinaca, kao i pozdravnim govorom demokratskog senatora iz Njujorka Čaka Šumera.

Pre Obame, zakletvu je položio potpredsednik Džo Bajden, dok je ceo program ispred zgrade Kongresa posmatralo više stotina hiljada okupljenih građana.

(e-Novine)


No comments:

Post a Comment