Friday, February 22, 2013

Otvorena izložba 'Sarajevska Hagada'


U sklopu Festivala "Sarajevska zima" večeras je u sarajevskoj galeriji "Novi hram" otvorena izložba "Sarajevska Hagada"

Riječ je o izložbi reprint-izdanja Hagade, te reprodukciji svih stranica i ilustracija iz ove knjige, koja svjedoči o historiji Jevreja, ali i o toleranciji kao jednoj od temeljnih civilizacijskih vrijednosti.

Izložbu, upriličenu u organizaciji Jevrejskog kulturno-prosvjetnog i humanitarnog društva "La Benevolencija" i Izdavačke kuće "Rabic" iz Sarajeva, otvorili su ambasador Republike  Slovačke u BiH i doajen diplomatskog kora Miroslav Mojžita, predsjednik "La Benevolencije" Jakob Finci i Goran Mikulić, autor postavke.

Istaknuli su da je jedna od prvih promocija štampane kopije Hagade bila organizirana u Bratislavi, u saradnji s Jevrejskim muzejom u glavnom gradu Slovačke.

Iza Hagade, kako je rečeno, stoji magična priča o tome kako je nastala, kako je "izbjegla" izgon iz Španije 1492. i rimsku inkviziciju 1609. godine, te kako je dospjela na Blakan i preživjela 20. vijek (dva svjetska rata i posljednji rat u BiH).

- Čarobna priča o njenom "preživljavanju" je priča o toleranciji u Bosni i Hercegovini, priča gdje svako voli svoje, ali i poštuje tuđe i spreman je i da rizikuje da bi spasio tuđe i drugačije - rečeno je, uz ocjenu da je Hagada sve to dokazala i na neki način postala simbolom BiH, a koja se poslije svake nesreće pojavljuje kao ptica Feniks i ponovno živi.

Istovremeno, izraženo je uvjerenje da Knjiga stara 700 godina neće biti osuđena na doživotnu robiju u zatvorenom Zemaljskom muzeju, te da će originalna Hagada, kao rukopis i eksponat unikatne vrijednosti, uskoro biti dostupna najširoj publici i gostima glavnog grada BiH.

Izložba u "Novom hramu" bit će otvorena do 1. marta, a kako je najavljeno, reprint-izdanje Hagade, nakon toga bi trebalo biti izloženo u Metropolitan muzeju u New Yorku.


(Depo Portal)

No comments:

Post a Comment