Friday, March 01, 2013

Slovenija dobila prvu premijerku

Evo, priznajem da prilicno rijetko postavljam na blogu teme vezane za Sloveniju. Najsjevernija republika bivse Jugoslavije, ekonomski najrazvijenija, najcisca (ovo sam uvijek osjecao kad sam svracao u WC u Brezicama, do koga sam bez problema dobacivao iz Banjaluke,  koji je uvijek bio cist, mirisan i ozvucen) , najbliza Evropi, prva je rekla istorijsko "NE" dominaciji politicke sile koja je dolazila iz Beograda. Jedina republika koja je mirno otisla iz Jugoslavije jer krakovi teritorijalnih zelja, prije svega Srbije,  ali i  nekih blizih joj susjeda,  nisu dopirali duboko u njenu teritoriju. 
Slovenija je vec godinama i zvanicno u Evropi (i ostali dijelovi Balkana, izuzimajuci Hrvatsku,  su tu geografski ali u mnogo cemu drugome, jos veoma daleko od nje).
Iako uvijek ekonomski jaka, iako u Evropi, iako podrzana od te Evrope raznim fondovima  i povoljnim kreditima, iako sve to i jos mnogo toga drugoga... Slovenija je, gle apsurda, ekonomski i politicki nestabilna. 
Gdje je kvaka? U Evropi? Svjetskoj krizi?  Nedostatku juznog balkanskog trzista bez prave konkurencije? Prekonkurentnom Evropskom trzistu?
Ne znam.
Daleko sam i ne citam dovoljno. A volio bih znati. 
Mozda se javi neko iz Slovenije i kaze nam svoje vidjenje sa lica mjesta.
Zao mi je sto je tako, jer ja i dalje navijam za sve nase bivse republike, iako ce ovo "nase" nekima smetati "jer time ih nedozvoljeno  prisvajam".
Nadam se da je onaj WC u Brezicama, kao i nekada  cist i da u njemu i dalje svira lijepa, podsticajna muzika.

*******************************  



Nakon višečasovne rasprave slovenački parlament konačno je izglasao nepoverenje vladi Janeza Janše, sa 55 glasova za i 33 glasa protiv. Za mandatarku nove vlade kandidovana je Alenka Bratušek iz stranke Pozitivna Slovenija Zorana Jankovića, gradonačelnika Ljubljane. Protiv nje su glasali poslanici SDS i NSi, jedine dve stranke koje nisu izašle iz Janšine vlade, prenose slovenački mediji
Bratušek se zahvalila se na poverenju i izrazila nadu da će vlada i građani zajedno raditi na dobrobit Slovenije, ističući da je uvek spremna na saradnju. Dosadašnji premijer Janez Janša je nakon izglasavanja nepoverenja njegovoj vladi na pitanje novinara da li je razočaran takvim ishodom rekao kratko: „Vrlo, vrlo.“
Tačku na vladu Janeza Janše stavio je izveštaj Komisije za sprečavanje korupcije, koja je utvrdila kršenje antikorupcijskih propisa za vreme njegovog mandata. On je u govoru u sredu još jednom odbacio sve prigovore antikorupcijske komisije.
Nova mandatarka izjavila je da joj je trenutno prioritet da njena vlada bude stabilna do narednih izbora i obećala da se u Sloveniji neće dogoditi „grčki scenario“.
Dok neki smatraju da će vlada Alenke Bratušek ublažiti posledice ekonomske krize, drugi tvrde da je formiranje nove vlade samo prečica do prevremenih izbora. Pregovori o sastavu nove vlade počinju danas, a do njenog formiranja tekuće poslove će obavljati Janšina vlada. Alenka Bratušek ima petnaest dana da predloži članove nove vlade.
Tokom rasprave u parlamentu Janša je ironično rekao da jedva čeka da vidi sastav i program nove vlade, na šta je Bratušek odgovorila da će biti predstavljeni u najkraćem roku, čim se nova koalicija usaglasi.Janšu je najviše interesovao ekonomski program nove vlade, kao i to da li će Bratušek zatražiti međunarodnu finansijsku pomoć. Ona je pak odgovorila protivoptužbom, naglasivši da je upravo Janšina vlada dovela Sloveniju do pada privredne aktivnosti. Na kraju se svima zahvalila na konstruktivnoj raspravi i obećala da je „došao kraj politici podela, omalovažavanja, uvreda i straha“.Bratušek je prva žena predsednica vlade u istoriji Slovenije.

(e-Novine)

2 comments:

  1. Evo da na neki način "isprovociram" diskusije na blogu, jer čini mi se da je nastupilo neko zatišje.

    Svakako da se ne može zaključiti kakva je država po izgledu WC-ova; ali prvi utisak može biti vrlo povoljan.
    Pomenute su mnogo stvari koje stoje; mada mislim da nisu izašli iz Yuge baš tako "sjajno" kako se čini.
    Trebalo bi znati da je u onakvom obliku Slovenija nastala zaslugom svih republika bivše Yugoslavije i da je to bila politička odluka koju su svi do zadnjeg dana ispoštovali. Cjeli privredni sistem Slovenije u mnogome je bio podržavan i favorizovan baš od strane drugih republika, pa tako zahvaljujući slovenačkom mentalitetu vrijednih ljudi, nije ni čudo što su postali primjer u Yugoslaviji, pa i šire u Evropi, kako se jedna mala državica ekonomski uspješno razvija .
    Treba znati i to da su u posljeratnoj Sloveniji 1945. odmah po završetku rata, trgovine bile normalno snabdjevane i da su se Slovenci za razliku od drugih djelova Yuge čiji su gradjani živjeli na bonove i tačkice čekajući u redovima za hranu, mljeko, normalno snabdjevani hranom i ostalim potrebštinama. Mnoge tvornice iz bivših nam republika poslijeratnom obnovom zemlje 1945. pa nadalje preseljavane su u Sloveniju i da je ista ta država, namjerno kažem država, jer sve su republike i bile države, na tržištu bivše Yugoslavije imala neograničen monopol. "Zlatarna Celje", a nemaju rudnik zlata. " Fruktal" Ajdovšćina, a voćne sirovine širom drugih država bivše Yuge. "TAM" u Mariboru it'd.
    Ne navodim ove stvari da bih na neki način nekom parirao, nego zato što sam na jednom drugom Blogu pročitao hvalospjeve na račun Slovenije i ručka sa prijateljem koji je iz "zaostale Bosne" - čitaj Banjaluke došao u Sloveniju, a da autor istog tog posta, školovan profesor nije upućen u osnovne stvari onog što je napisao.

    ReplyDelete
  2. Ekonomska nestabilnost je prisutna mnogo šire, ne samo na Balkanu. Sve se uglavnom zna, sve je prilično egzaktno: iz kase više izlazi nego što ulazi. U tim procesima treba imati i pameti i organizacije i... Slovenci su i vrijedni i organizirani, ali ipak 'hazna je prazna'. Slovenci su i pametni, smisliće oni neku novu 'foru'. Mi u Bosni mislimo da samo treba promijeniti volove koji će nas izvući iz gliba.
    Mario

    ReplyDelete