Tuesday, March 12, 2013

Zoran Đinđić, političar ispred svog vremena



Predsednik vlade Srbije, doktor Zoran Đinđić, ubijen je na danasnji dan, 12. marta 2003. Više od četiri godine kasnije, tužilac Specijalnog suda, Jovan Prijić, održao je završnu riječ koja je odmotala klupko zavjere koja je dovela do ubistva.

Zavrsna rec, autora Ivana Andrica, u reziji Vuka Vijisica


„Zoran Đinđić želeo je da promeni Srbiju, želeo je demokratsku Srbiju i žurio je u tom poslu. Bio je uveren da treba izgraditi društvo koje počiva na pojedincu, a ne na kolektivitetu, kao što je verovao da se države u regionu ako se ustroje kao demokratska društva bolje razumeti“, kazao je za agenciju Anadolija profesor Filozofskog fakulteta u Beogradu Žarko Korać.
Prema njegovim riječima, sigurno je da bi sa Đinđićem u Srbiji i region izgledao bolje, a i odnosi između Srbije i BiH bili bi drugačiji.
„Đinđićevo ubistvo za Srbiju bio je strahovit udarac, a njegovi naslednici, pre svega Boris Tadić, napravili su mnoge ustupke konzervativnoj Srbiji“, podvukao je Korać.

Advokat Srđa Popović:"... šta ljudi pišu, te epitete koje daju Đinđiću, pa se kaže, ne znam, energičan, pa brz, pa efikasan. I neverovatno mi je da niko od tih političara neće reći ono što je suština – on je bio deset puta pametniji od svakoga od njih i to je cela priča o Đinđiću. Naravno, svako je zadovoljan svojom pameću, tako da nikom ne pada na pamet da kaže ‘on je bio jako inteligentan’. Ne, ne, nego tako, što kažu, trudio se..."

1 comment:

  1. Pravilnije bi bilo reci da je Djindjic streljan - bez sudjenja i sa nenapisanom osudom.

    ReplyDelete