Saturday, April 27, 2013

Banjaluka: Arhitekti strahuju za vilu Paskolo

Nisam znao da je vila Paskolo proglasena nacionalnim spomenikom!
Odrastao sam preko puta ove vile u Strosmajerovoj ulici. Za nju me vezu divan sjecanja na rano djetinjstvo, svakodnevne odlaske po mlijeko u ovoj vili, jer porodica Paskolo je na Paskolinoj poljani drzala krave, i Marija, zena koja je citav zivot radila za Paskole, prodavala je komsijama visak mlijeka. Ponekad se moglo kupiti i sira, jaja... Sve prirodno i frisko! Iz vile se cesto mogao cuti klavir koji je svirala teta Nela. Sjecam se jos uvijek mojih strahova da dodjem do vrata kroz stazu uokvirenu simsirom koji se vidi i na ovoj slici. Iz te staze i simsira izlazili su gusteri kojih sam se bojao ali to nisam smio priznati. Obicno sam , kao slucajno pustao nekog od djece ispred sebe, da rastjera ta odvratna stvorenja, a onda bih ja, skrivajuci uplaseni pogled, protrcao stazom.
Mogu samo zamisliti kako ce vila i njeno veliko dvoriste biti okruzeni nekim zgradurinama koje ce ih nadvisiti i mojim gusterima nece dati da disu.

**********************



BANJALUKA - Vila italijanske porodice Paskolo u Banjaluci, koja je proglašena nacionalnim spomenikom BiH, mogla bi da "potone" u mrak, jer je Nacrtom izmjena Regulacionog plana "Centar zapad" predviđeno da bude usko okružena stambenim objektima, upozorila je grupa arhitekata banjalučkog Arhitektonsko-građevinskog fakulteta.
U otvorenom pismu oni nadležne upozoravaju da su građevinske intervencije koje su planirane oko zaštićenog objekta suprotne Zakonu o kulturnim dobrima RS, kao i Zakonu o sprovođenju odluka Komisije za očuvanje nacionalnih spomenika BiH.
Stručnjaci navode da spomenuti nacrt predviđa da vila "Paskolo", koja se nalazi na lokaciji koja je kod građana poznatija kao Paskulina ciglana, bude tijesno okružena raznolikim stambenim objektima, a na taj način će, kako ističu, biti narušen ukupni ambijent ovog nacionalnog kulturno-istorijskog spomenika.
Planirani objekti bi, ističu oni u otvorenom pismu, "brutalno i nepovratno degradirali zaštićeno područje jednog nacionalnog spomenika".
Istovremeno, Administrativnoj službi grada Banjaluka (ASBL) profesori i asistenti spomenutog fakulteta poslali su stručno mišljenje sa primjedbama na nacrt, u kojem navode niz zamjerki. Taj dokument potpisuje čak 17 profesora, asistenata i viših asistenata banjalučkog fakulteta.
Mira Sofilj, načelnik Odjeljenja za prostorno uređenje u ASBL, navodi da je to odjeljenje u julu prošle godine organizovalo stručnu raspravu koja se odnosi na Regulacioni plan "Centar zapad", gdje su razmatrani i prednacrt i primjedbe i mišljenja, koja su uvrštena.
Zatim je, dodaje ona, Odjeljenje pribavilo saglasnost, odnosno mišljenje Republičkog zavoda za zaštitu kulturno-istorijskog i prirodnog nasljeđa.
"Nakon toga mi smo uputili plan na javni uvid i do 15. aprila izložen je pa svi građani i zainteresovana lica mogu da izvrše uvid te daju svoje sugestije i primjedbe", navela je Sofiljeva.
Prema njenim riječima, sve što Odjeljenju bude dostavljeno biće razmatrano i dostavljeno i izrađivaču dokumenta, da razmotri te primjedbe i onda ih eventualno uvrsti i obrazloži.
U otvorenom pismu grupe arhitekata takođe se ističe da je Republički zavod dao pozitivno mišljenje o Nacrtu izmjene dijela Regulacionog plana "Centar zapad", a arhitekti naglašavaju da se ne slažu sa mišljenjem Zavoda.
Goran Milojević, direktor Zavoda, kaže da je mišljenje dato u skladu s Odlukom o proglašenju vile "Paskolo" nacionalnim spomenikom BiH.
"Vila nije ugrožena. Ne želim da komentarišem urbanističke opservacije, ali mogu da kažem da taj objekat ostaje u svojim gabaritima", kaže on.

(Nezavisne novine)



No comments:

Post a Comment