Friday, May 24, 2013

Čedomir Petrović: Dvojac bez kormilara



Nekada davno sam pročitao rečenicu – svaki čovek je jedan pogled na svet. Kao obični ljudi možemo imati razne i različite poglede i mišljenja bez ikakvih posledica. Kao političari, a pogotovo kao predsednik jedne države, ne možemo imati suprotan stav u odnosu na Vladu i prvog potpredsenika, čoveka koji je u praksi alfa i omega svih unutrašnjih i spoljnih dešavanja u Srbiji – piše Čedomir Petrović u saopštenju Liberalnog pokreta Srbije.
Predsednik Srbije Tomislav Nikolić konfrontira se prema stavovima prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i predsednika Vlade Ivice Dačića. Dvojca bez kormilara, koji je uhvatio dobar ritam i bolje im ide bez njega.




Došlo je do onoga što se očekivalo. Osamnaest godina mlađi Aleksandar Vučić postaje hrabriji i odlučniji od svog starijeg partijskog kolege Nikolića. Vučić rizikuje i verujem da i dobija. I on i Srbija. Beskompromisan. Krenuo je teškim putem i vremenom ga čini lakšim. Nema nazad. Nema dilema. Nema neodlučnosti.
Predsednik Nikolić izjavljuje - "Kosovo ne damo, ubijati se nećemo. Nemačka bi trebalo da shvati da ne vredi ucenama da nas natera da sami sebi sečemo vene ili da izvršimo samoubistvo. Kosovo i Metohiju ne damo. A Bundestag neka razmisli da je u pitanju Nemačka kakvu bi odluku doneo".
Izjava veoma trapava i neodgovorna za predsednika jedne zemlje koja se nalazi u katastrofalnom ekonomskom i svakom drugom stanju. Da li ćemo se i danas suprostavljati jačima od nas. Onima od kojih zavisi budućnost i život ove zemlje. I gde je život? Na  izgubljenom Kosovu kao rezultatom pogubne politike Slobodana Miloševića ili je život u mogućnosti i velikoj nadi da Srbija može da preživi ovo užasno vreme?
Predsednik Nikolić postavlja pitanje Bundestagu da razmisli kakvu bi Nemačka donela odluku?
Da li se nalazimo u položaju da Nemačkoj u ovom trenutku postavimo takvo pitanje?
Nikolić nastavlja … "Negativna odluka, bilo kog parlamenta ili Evropskog saveta bi mogla da ojača evropski skepticizam. Onda bi bilo teško da ponovo podignemo volju građana da još nešto izdrži".
On je naveo i da ne treba da očajavamo ukoliko Srbija ne dobije datum ... "Srbija treba da nastavi da uređuje zemlju i da pokušamo da omogućimo građanima bolji život investicijama sa drugih strana ako ne budu dolazile iz EU. Da vidimo da li su primedbe razumne - da li možemo da ih otklonimo, ili su nerazumne tražeći priznanje Kosova i Metohije. Ako su nerazumne moraćemo da se okrenemo na drugu stranu. Ali se nadam da će EU kao cilj biti i naše ostvarenje".
Da li nam to predsednik Nikolić nagoveštava i nudi alternativu? I na koju ćemo se to stranu okrenuti? Da li je to Rusija, koja je jasno i glasno rekla – To je vaš problem. I kada nam je to Rusija pomogla? Kada nam je iko ikada pomogao, bez interesa? Da li ćemo se igrati sa Evropom? Koje igre? Da li nas Nikolić sprema za ne prihvatanje implementiranja sporazuma? Za potiranje svega do sada postignutog, zahvaljujući velikom trudu dvojca bez kormilara.

Disonantni tonovi u vrhu vlasti su dobri i kreativni kada se radi o nekom ne toliko bitnom problemu ali zar sada kada smo počeli da se penjemo i stali na prvi stepenik, a čeka nas još mnogo stepenika i visokih i teških spratova, zar sada da se vratimo u podrum? Zbog koga? Onih par huškača i profitera sa severa Kosova? Zbog par crnih zloslutnih gavranova što sleteše i opoganiše Trg Kneza Mihaila i onih oko njih? Zbog Dodika iz Banja Luke? Da li su oni vredni cele Srbije sa ili bez Kosova koje ionako više nije naše već dugo vremena?
Ukoliko Evropska unija primeti kolebanje, nejedinstvo i nespremnost da se krene dalje ka uspešnom sprovođenju onoga što je potipasno briselskim sporazumom, neće nas niko moliti više. Neće biti više ni Brisela, ni Ketrin Ešton, ni posredovanja Evropske unije. Ništa. Prazno. Mrak.
Samo od primene sporazuma zavisi dobijanje datuma.
Dvojcu koji ima kormilara, nekada može biti i lakše i teže. Zavisi od kormilara. On daje ritam, podstiče, gleda kakve su pozicije protivnika. Kaže im kada da uspore i kada da ubrzaju. Oni su tim.
U ovom slučaju, sa nagoveštajem ovakvih krupnih razlika prilazu primene briselskog sporazuma, između kormilara i dvojca, sigurno bi dvojac bez kormilara veslao brže, sigurnije i skladnije, što bi donelo i konačnu pobedu Srbiji u možda najtežoj svojoj trci koju je imala.

No comments:

Post a Comment