Thursday, May 02, 2013

Lana Bastašić najbolja na Konkursu bh. drame

Sjecate li se Lane Bastasic?! Objavili smo ranije dvije njene price.
Nedavno je dobila jos jednu nagradu.
Iskrene cestitke!
***********************

Jednoglasnom odlukom žirija u sastavu Muhamed Dželilović, Dragan Jovičić i Dragan Komadina, tekst je proglašen najboljim na Konkursu na koji su prvobitno stigla 62 dramska teksta, piše portal Radiosarajevo.ba.
U uži izbor su ušli i dramski tekstovi Emira Zametice "Arčundija i Čerundolo" i Ljubice Ostojić "Umorih se ruže trgajući".

Predsjednik žirija Muhamed Dželilović istakao je da je prema jednoglasnoj odluci žirija, riječ o darovito ostvarenoj drami u kojoj je uspješno dostignuta višestruka misaona slojevitost, tematska aktuelnost i, ne manje važno, otvorenost forme za različite oblike teatralizacije i raznovrsne teatarske poetike.„Iako na mnogo mjesta u drami autorica jasno progovara o krucijalnim društvenim problemima naše sredine, vrlo spretno je izbjegla svaku jeftinu transparentnost ili površnu igru sa najprisutnijim društvenim traumama, što je, na žalost, bila karakteristika najvećeg broja pristiglih radova“, istakao je Dželilović stav žirija.
Bastašićeva je izjavila da ova nagrada govori „da ima kvalitetnih domaćih autora i da im treba kvalitetna podrška“, te odlučila da dio nagrade pokloni kolegi Emiru Zametici kako bi podržala scensko postavljanje i njegovog teksta.
Lana Bastašić rođena je u Zagrebu 1986. Diplomirala je komunikologiju 2009, a potom i engleski jezik i književnost na Filološkom fakultetu u Banja Luci.
Priče su joj pobjeđivale na brojnim konkursima, između ostalih i na Književnim susretima Zija Dizdarević 2010., a objavljivala ih je u zbornicima "Blogopedija", "Najkraće priče 2008", "Rukopisi 32", te u časopisima "Sarajevske sveske", "Novi put", "Književne novine"...
Učestvovala je na književnim festivalima "Ulaznica" 2008. i 2009. godine, "Pontes" 2009, "Reč u prostoru" 2010. i "Odakle zovem" iste godine. Početkom ove godine je iz štampe izašla njena prva knjiga, roman "Trajni pigmenti", a nova zbirka priča, "Vatrometi", će izaći će ovog mjeseca u Beogradu.
Pored književnosti, angažovana je i na polju društvene kritike, te se nalazi na mjestu urednice Nezavisnog prostora, web poligona za društvenu kritiku glasova koji se možda ne mogu čuti u mainstream medijima.
Ova spisateljica je pobjedom na konkursu osvojila nagradu u iznosu od 8.000 KM, koju osigurava Federalno ministarstvo kulture i sporta.

(e-Novina)

1 comment:

  1. Svojim knjigama i nagradama na književnim konkursima, Lana je dokazala svoj umjetnički potencijal. I kada završila dva fakulteta i ovladala sa nekoliko svjetskih jezika nije si mogla obezbijediti uslove za egzistenciju u Banjaluci. Zato je otputovala u Barcelonu (nadam se na određeno vrijeme). Kažu da je kriza. Da, da kriza je, naročito u nekim glavama...
    Mario

    ReplyDelete