Saturday, June 22, 2013

Sanader i Janša na stubu srama

Kada ce im se pridruziti  oni koji i danas misle da zakoni  vrijede samo za druge i jos uvijek vide sebe iznad svega i sviju ????
Kad - tad!!!


*************************

Pise: Jurica Kerbler

BILI su nedodirljivi, moćni, sjedili su jedan do drugoga na sastancima evropskih narodnjaka, cjenkali se oko granica. Ivo Sanader i Janez Janša. Prvi je danas u zatvoru, osuđen na deset godina, uz brojne procese koji se vode protiv njega, drugom je izrečena dvogodišnja kazna i čeka ga nastavak sudskog postupka.
Šta se to dogodilo da dvojica neprikosnovenih lidera dvije države koje su najviše radile na osamostaljenju i samostalnom putu prema Evropi, dožive tako neslavan kraj? Za Sanadera sve je počelo naoko nedužnom naslovnicom u danas već davno ugašenom „Nacionalu“, na kojoj je najavljen bombastičan tekst o premijerovim časovnicima.

Navodno je Kolinda Grabar Kitarović, tada šefica hrvatske diplomatije, ubijenom vlasniku lista Ivi Pukaniću šapnula o skupoj strasti premijera da kupuje i sakuplja časovnike od kojih nijedan nije jeftiniji od 10.000 evra.
Druga neugodnost po bivšeg hrvatskog premijera dogodila se kada su mediji počeli da pišu o njegovim misterioznim odlascima na operski festival u Veroni. Naoko ništa neobično, jer je Sanader volio opere, osim detalja da su tamo dogovarani detalji o prodaji „Plive“, kompanije kojom se Hrvatska ponosila.
Poslije časovnika i Verone, Ivo Sanader je vještim manevrisanjem izbjegao skandale, nastavio hrvatski put prema Evropi, ali, kao da se u vazduhu nešto osjećalo. Bio je i poneki napis da je uzeo proviziju od Hipo banke, ali je premijer sve to energično demantovao.
Istovremeno su se sve više zaoštravali hrvatsko-slovenački odnosi, bez obzira na to što su Sanader i Janša pripadali istom političkom krugu u Evropi, a narodnjaci su željeli da se dođe do kompromisa.
Slovenačka „Mladina“ prije šest godina je objavila tekst da je Hrvatska zaprijetila Sloveniji da će objaviti detalje o ilegalnoj prodaji oružja još iz devedesetih godina prošlog vijeka, ako Ljubljana ne omekša stavove o granici. Iza te trgovine oružjem navodno je stajao Janez Janša, tadašnji ministar odbrane, a objavljeno je i da je slovenačka obavještajna služba SOVA prisluškivala Ivu Sanadera.
Janša je u početku graničnog spora bio tvrd, zvonko je najavljivao da će granicu braniti i oružjem, ako treba, ali je onda naglo zaćutao.
Veoma brzo desio se „istorijski“ susret Janše i Sanadera na bajkovitom Bledskom jezeru, gdje su se dvojica premijera lako dogovorila da međunarodni sud u Hagu arbitrira u graničnom sporu.
Upravo ono za šta se Sanader zalagao, a štampa je tvrdila da je to rezultat hrvatske ucjene Janši. A onda su za obojicu došle kobne godine, 2007. i 2008. Janša, bivši komunista koji je u molbi za prijem u Partiju napisao da se želi usavršiti u marksističkoj ideologiji, strastveni izviđač koji je hodao putevima AVNOJ-a, našao se na udaru kritika da je od finske „Patrije“ dobio proviziju za kupovinu vojne opreme.
Janša je do neba vikao da nema s tim veze, ali su svjedoci neumoljivo pokazivali prstom na vrh slovenačke politike. Poslije toga, Janša je od Boruta Pahora izgubio izbore.

Ivo Sanader, „ničim izazvan“, a još i danas sasvim nejasno zbog čega, naglo je 2008. dao ostavku, da bi koji mjesec kasnije želio da se vrati. Bilo je prekasno, a njegova prva saradnica i nasljednica koju je sam postavio, Jadranka Kosor, vrtoglavo je preokrenula stvari i u njenom mandatu Sanader je završio u zatvoru.

Sada se zatvor, po drugi put, smeši i Janši, jer je već bio u vojnom, jugoslovenskom, kada je kao mladić dao veliki doprinos rušenju Jugoslavije. Sanader i Janša postali su simboli korupcije, njihove evropske zasluge su zaboravljene, a oni preseljeni na stranice crne hronike.

(Slobodna Bosna)

No comments:

Post a Comment