Saturday, July 06, 2013

Bogdan Tanjević: Sa Turskom po medalju u Sloveniju

Krajem avgusta, u Sloveniji se igra Evropsko prvenstvo u kosarci, Eurobasket 2013.
U to doba dogovaram susret u Istri sa mojim kosarkaskim drugarima  Midom Krkicem i Dragom Kopanjom. Potajno dogovaramo i odlazak u Sloveniju na Eurobasket.
Puno je zelja, a malo vremena za susrete sa dragim ljudima, prijateljima koje je sudbina iz Banjaluke odvela u Istru.
Na Eurobasketu 2013 ucestvuju sve bivse republike bivse Jugoslavije ili kako se to sada, vjerovatno  da bi se izbjeglo spominjanje Jugoslaije, populrno naziva zapadnog Balkana.
Bosa Tanjevic, legendarni kosarkas, trener, selektor, pobjednik nad najtezom bolescu,  ne vodi ni jednu od tih reprezentacija. On vodi Tursku reprezentaciju. Kad malo bolje razmislim  - to mu ga dodje na isto....
Evo kako Bosa prognozira Eurobasket.

************************


Turska će na Eurobasketu 2013 igrati u grupi D u Kopru, gdje će se za prolaz u drugi krug boriti sa Švedskom, Italijom, Rusijom, Grčkom i Finskom.

"Nimalo lagana grupa. Ipak, ne sumnjam da ćemo proći dalje, što ne znači da ćemo bilo kojeg protivnika podcijeniti. Naš cilj je jasan. Dakle, ići ćemo stepenicu po stepenicu, od utakmice do utakmice. Trebamo što bolje odigrati u grupi i zauzeti što bolju poziciju za drugi krug takmičenja. A, tada? Onda je sve otvoreno, a naša obaveza osvajanje medalje", kazao je Tanjević, koji je u prvom mandatu selektor seniorske reprezentacije Turske bio od 2004. do 2010. godine.
O reprezentacijama sa prostora zapadnog Balkana na narednom EP, Tanjević je ponovio slično što je rekao i prije više od mjesec dana:

"I tada sam naglasio da najviše očekujem od Crne Gore, koja ima izvanrednu centarsku liniju. Oni će biti jedan od kandidata za medalje, u to sam uvjeren. Isto tako, i domaćini Slovenci mogu do najvišeg cilja. Srbiju nikada ne treba odbaciti iz igre, dok iznenađenje mogu napraviti Makedonija, Hrvatska i BiH", mišljenja je Tanjević.
On je kao trener Turske osvojio i zlatnu medalju na nedavno završenim 17. Mediteranskim igrama održanim u Mersinu.
"Igre su bile organizovane na sjajan način i to mi je iznimno drago. Naravno, posebno sa počašćen što sam sa momcima prigrlio zlato. Ekipa je bila mlada i vidio sam na koga mogu računati i u budućnosti. Uz medalju to je naš najveći profit na Mediteranskim igrama u Mersinu", istakao je Tanjević za agenciju Anadolija, naglasivši:
"Moj novi izbor za selektora A tima normalna je konsekvenca, jer odlično poznajem situaciju u turskoj košarci, sve igrače znam u dušu, dugo sam tu, i tako dalje… Lično, zalagao sam se da za selektora dovedemo jednog od najboljih evropskih trenera Etore Mesinu. Međutim, pregovori su dugo trajali i u zadnjem momentu dogovor je otpao. Žao mi je što nije došao u Tursku, jer bi imao dobar tim na raspolaganju i mogao bi napraviti puno. No, život ide dalje. Svjestan sam odgovornosti koja mi je pripala. Vjerujem u naš tim i uspjeh Turske, kako na EP, tako i na Svjetskom prvenstvu naredne godine u Španiji".

No comments:

Post a Comment