Tuesday, July 16, 2013

Kastel dobio sredstva za obnovu

Mada je naslov iz Nezavisnih novina pomalo nezgrapan, jer Kastel nije nista dobio. Sredstva za obnavljanje Kastela su dobijena a Kastel je tvrdjava koja ce se na osnovu tih sredstava obnavljati. 
U svakom slucaju, vijest koja raduje. Konacno Kastel ce se obnoviti. Vjerujem da ce obnovu voditi strucnjaci a ne mesetari i da ce nakon stoljeca biti otvorene i katakombe u Kastelu, o kojima smo slusali razne price i koje su samo djelimicno ispitane, a nikada obnovljene i otvorene. 

**************************


Za obnovu tri lokaliteta kulturnog nasljeđa na zapadnom Balkanu, među kojima je i banjalučka tvrđava Kastel, odabren je projekat vrijedan 2,8 miliona evra.
Objavila je to juče u Novom Sadu Evropska komisija na sastanku Radne grupe za kulturu i društvo Savjeta za regionalnu saradnju (RCC)
"Evropska komisija donijela je odluku o odabiru tri lokaliteta za finansiranje u sklopu posebnog granta - rekao je Venceslas de Lobkovič, savjetnik za kulturno nasljeđe u Generalnoj direkciji Evropske komisije za proširenje.
Projekti koji treba da se finansiraju su franjevački samostan u Baču, u Srbiji, tvrđava Kastel u Banjaluci i arheološki lokalitet Apolonija u Albaniji.
Učesnici su razmatrali izvještaje o procjeni stanja nasljeđa u jugoistočnoj Evropi kao i napredak u formiranju državnih radnih grupa i izradi metodologija poslovnog planiranja i prikupljanja sredstava.
(Nezavisne novine)

No comments:

Post a Comment