Tuesday, July 30, 2013

Kud si posla, Evropo ( Bosno)?

Dva dogadjaja na dva kraja Balkana. Jedan se vec desio u Sarajevu (Bosni), zemlji daleko od Evrope. Drugi, u srcu Evrope u Sofiji ( Bugarska). Ako se ova dva stava ne slazu sa geografskim cinjenicama, slazu se sa politickim.
Oba dogadjaja, koja  veoma podsjecaju jedan na drugi, ustvari su "dogadjanje naroda" na balkanski nacin.
Oba su se desila u gradovima koji pocinju na slovo S, prvi u Sarajevu , drugi u Sofiji.
Oba su se desila u drzavama koji pocinju na slovo B, u Bosni i Hercegovini i Bugarskoj.
I u jednom i u drugom demonstranti su blokirali Parlament ( kako god da se on zove) i onemogucili poslanike da se nakon  napornog dana vrate svojim kucama.
Protestovati je demokratsko pravo svakog gradjanina, ali oba su protesta proglasena nedemokratskim jer su onemogucili demokratsko pravo ostalih gradjana na slobodu kretanja; jer je nezadovoljni dio naroda (demonstranti) bespravno zarobio onaj zadovoljni dio  tog istog naroda ( poslanici koji zastupaju one nezadovoljne). Koliko je u oba ova protesta umijesano i drugih politickih ciljeva osim onih zbog kojih su organizovani, sasvim je drugo pitanje.
U svakom slucaju, u jednoj od zemalja koja je vec u Evropi, narod je nezadovoljan, slicno kao sto je nezadovoljan i u onoj drugoj zemlji koja tezi ka toj Evropi, ali je jos uvijek daleko od nje.
Narod, u prvoj, onoj vec evropskoj Bugarskoj, za svoje nedace okrivljuje svoju vlast, ali i Evropu.
Narod u onoj drugoj, daleko od Evrope, Bosni i Hercegovini, okrivljuje samo svoju vlast jer Evropa se tom narodu cini kao spas od vlasti koju su izabrali.
Buducnost ce pokazati koji narod je bio u pravu ovih dana.
Zanimljivo je da je u obje zemlje ciji glavni gradovi pocinju na S i cija imena pocinju na B, sef policije postao medijski magnat ali tu razlike prestaju.
Niti im se podudaraju inicijali, niti sudbine.
Onaj u Bugarskoj je smijenjen prije nego sto je zapoceo svoj rad u vladi.
Onome u Bosni su demonstracije ojacale politicku poziciju.

***************************

Demonstranti blokirali bugarski parlament


Više stotina demonstranata blokiralo je u utorak ulaz u zgradu bugarskog parlamenta, sukobilo se s policijom, sprečavajući poslanike da izađu iz Sobranja, pri čemu je lakše povređeno sedam demonstranata i dva policajca, javio je bugarski radio

Uzvikujući "Mafija" i "Ostavka", protivnici vlade koju vode socijalisti bacali su plastične boce i druge predmete na dobro obezbeđivan autobus, kojim je trebalo da poslanici odu iz skupštine, gde su razgovarali o rebalansu budžeta.

Nakon nekoliko pokušaja da napuste prostor oko parlamenta, autobus je poslanike vratio u skupštinu, javio je nacionalni radio, preneo je Reuters.

Čarke sa policijom u opremi za razbijanje demonstranata su kasno sinoć okončane, ali demonstranti i dalje blokiraju izlaz iz parlamenta u kojem se nalazi više od 100 poslanika, ministara i novinara. Bugarski predsednik Rosen Plevneliev apelovao je na smirivanje situacije i da se izbegnu provokacije.

"Apelujem na demonstrante da održe protest onakav kakav je bio do sada i na način koji je impresionirao Evropu - miran, civilizovan i sa ciljem da se dostignu vrednosti demokratskog društva", naveo je Plevneliev u saopštenju.

Demonstranti su se u utorak 40. dan zaredom okupili u centru Sofije u znak protesta zbog korupcije i siromaštva, pozivajući vladu premijera Plamena Orešarskog predvođenu socijalistima, da podnese ostavku.

U međuvremenu su pristalice vlade održale kontramiting kod Nacionalne palate kulture, a najavili su da će se 25. jula okupiti ispred nemačke ambasade, a 26. kod američke.
Bugarska je dobila novu vladu posle prevremenih izbora koji su održani 12. maja, nakon što je prethodni kabinet podneo ostavku usred protesta protiv oštrih mera štednje.

Postavljanje kontroverznog medijskog magnata Deljana Peevskog na čelo nacionalne bezbednosne agencije razgnevilo je javnost i dovelo do protesta, koji se od 14. juna svakodnevno organizuju.

Odluka o imenovanju Peevskog je odmah poništena, ali demonstranti i dalje optužuju vladu da je korumpirana i traže da podnese ostavku.

No comments:

Post a Comment