Tuesday, October 15, 2013

J.J.Bojović: MINARE



 Rodila te stijena,
u oblak te zadi
i vječnost znamenja ti dariva.
Stoljeća kraj tebe hode,
alem ti
gromovi pale.

Demonski prkos
ljepotu ti daje.
Nekad
uroniš u magle
i preneš se
tad,
vrana
jastreba na tebe goni.

Davno si rođen,
čovječe,
davno.
Kad ponovo te stijena rodi,
postaćeš minare.



******************************* 
Kako smo u različitim prigodama nebrojeno puta čuli gromku interpretaciju poznatog glasa, prva asocijacija na Banjalučanina Jovana Jocu Bojovića je njegova pjesma 'Minare'. Često ju je govorio i nikada se nije služio mikrofonom. Vjerovatno najljepša naša bogomolja i sigurno najskladnija džamija na širem prostoru mamila je poglede svih građana, a pjesnik je na ljepotu uzvratio pjesmom. Činilo sa da  na izvjestan način ona može postati zaštitni znak Grada, a Joci je dugo prijetila opasnost da ga smatraju autorom samo jedne pjesme.
Potrebno je znati da je Pjesma napisana još prije zemljotresa, a tek pošto je prošla 'filter' društva iz Hilmijine kafane objavljena je u Glasu. U riznici pamćenja ostale su uspomene na kafanu Hilmije Filipovića, smještenu s 'one strane Vrbasa', sa najljepšim pogledom na Kastel, sa opuštajućom atmosferom, kafanu koja je privlačila ljude od duha i meraka. Nakon prvog čitanja u separeu tog kultnog mjesta pjesnik Joco je dobio komplimente, a pjesma ilustraciju slikara. Bio je to crtež flomasterom na kome je minare pregrizao divovski dabar. Tako opremljena pjesma je i prvi put objavljena u banjalučkom listu: faksimil autorovog rukopisa zanimljivom ilustracijom Envera Štalje koja je, može se reći, predskazala nadolazeće događaje.
A život pjesme su počela pratiti i potiha čaršijska ogovaranja ... u formi: šta se ovaj petlja, gdje mu je zvonik, i toranj može biti simbol... Ipak, multi-kulti život je bio glasniji, a prvobitni naziv 'Ferhad-pašino minare' Joco kasnije skraćuje tako da 'Minare' postaje univerzalni simbol.
Pjesma je 1970. (bez zagubljene Štaljine ilustracije) objavljena u Jocinoj knjizi 'Dajak Pantokratora' koju je likovno opremio njegov prijatelj Alojz Ćurić.  Uz nju je crtež koji na tipični Lojzin način oživljava poznatu dedalikarovsku legendu o gradnji Ferhadije i nudi originalnu simboliku.
Vrijedi pomenuti zabilješku banjalučkog hroničara Ace Ravlića da se tačno u ponoć  21/22. aprila 1971. poslije tridesetak godina šutnje oglasila banjalučka sahat kula. Tim povodom je i Jovan Joco Bojović govoreći gromkim glasom svoje 'Minare' razbijao noćnu tišinu i navještavao njene nove otkucaje. 
Pjesma 'Minare' objavljena je u mnogim antologijama i fotomonografijama nečesto sa pokojom greškom. Preštampavanjem su se uobičajile varijacije stiha sa alemom: 'alem ti gromove pale', 'alem ti gromovi pali' i dr... A alem se nalazi na vrhu minareta i predstavlja najčešće polumjesec sa tri-četiri kugle ispod njega. Nedavno je svečano postavljen na obnovljeni minare Ferhadije.



Mario 

3 comments:

  1. Uime svoje supruge zahvaljujem se na Bajramskoj cestitci a u svoje ime i njeno zahvaljujem se na ovom prilogu Joce bojovica.Nismo ga dugo vidjeli ali smo culi da je dobro.Ovo je dobar primjer multikulturnog karaktera ovog bloga o kome je vec pisao jedan bloger i niste trebali gurnuti ovu lijepu pjesmu dole da se tesko vidi. Puno pozdrava i dobra vam saljem
    MK

    ReplyDelete
  2. MK, hvala na pozdravima. Da pokusam objasniti: Suletovu pricu sam programirao za 15.10. jos proslog mjeseca kada jos nisam bio svjestan da je to prvi dan Bajrama. Prije dan - dva dobio sam od Maria ovu lijepu Jocinu pjsmu. NIsam bio pazljiv i nisam pomjerio Suletovu pricu za sutra. Tako su ta lijepa pjesma i cestitka su potisnuti. Sad je kasno ispravljati, jer zbog vremenske razlike bar pola posjetilaca je vec citalo danasnji blog. Od sutra to i nece izgledati kako danas izgleda, jer ce obe biti potisnute necim drugim. Vasu primjedbu shvatam dobronamjerno i izvinjavam se i vama i svima koje je ovaj redolijed razocarao.

    ReplyDelete
  3. Ovo je tekst koji dokazuje da je Bosna jaka. Pozdravljam gospodina Bojovica.
    Mirnez

    ReplyDelete