Wednesday, November 06, 2013

Rob Ford, gradonacelnik Toronta (3)


U dva navrata ranije , (Sukob interesa) i (Gradonacelnik Toronta), pisao sam o Gradonacelniku Toronta, Robu Fordu i aferama koje ga prate. To je covjek koji ne moze bez problema, netipican politicar po mnogo cemu.

Najnovija afera vezana je za vijesti iz maja ove godine i objavljenu sliku na kojoj je veseli Ford u drustvu dilera droge, od kojih je jedan nakon sto je slika objavljena ubijen u obracunu dilera oko teritorije ili neceg drugoga. Uglavnom tresla se gora - rodio se mis, reklo bi se kod nas, jer video snimak koji je trebao da potvrdi  to Fordovo druzenje sa mafijom i valjda jos nesto vise, nikada nije ugledao svjetlo dana.
Ali, ne desava se to kod nas i u Torontu ima sanse da se rodi nesto krupnije od misa.
Prije neki dan, sef policije istog grada na cijem celu je Ford objavljuje da je policija, nakon hapsenja jednog od Fordovih prijatelja, koji se uzgredno bavi i dilanjem droge, dosla u posjed video snimka koji su Ford i njegov brat u maju nijekali sto im je produzilo opstanak na vlasti.
U medjuvremenu su neki od najblizih saradnika Gradonacelnika podnijeli ostavke jer nisu vise htjeli ucestvovati u njegovom cirkusu.

E sad, kad sef policije kaze da ima snimak, ponovo se dize frka. Ponovo se trazi Fordova ostavka. Ponovo se budi nada da ce se on povuci jer, po demokratskim zakonima Toronta, sve dok se na sudu ne dokaze da je Ford umijesan u neke nezakonite radnje on moze biti pomjeren samo ako da ostavku.
I evo, nakon zadnje ujdurme, i snimaka na kojima se vidi da konzumira krak kokain, on priznaje da je bio mrtav pijan i nicega se ne sjeca, da je pravio neke pogresne korake, ali od ostavke nema nista.
I gle cuda, ispitivaci javnog mnenja kazu da mu je rejting u narodu porastao.
Ludo!
Istina, mora se priznati da za vrijeme njegove vlade Toronto napreduje, da porezi nisu rasli, da novi nisu nametani a grad se razvija. To je sigurno veoma vazno, ali vazno je i to kako se Gradonacelnik ponasa na ulici ( da li bahato odguruje prolaznike), u saobracaju (da li cita i pise poruke) dok vozi, da li zloupotrebljava ovlastenja u korist ragbi kluba gdje je trener ( usput, prije par mjeseci skola ciji ragbi klub je trenirao ga je otpustila kao trenera), da li se druzi sa mafijom, da li se opija i drogira...
Sve je to veoma vazno.
Dobra strana demokratije je sto su javne licnosti pod lupom, sto se njihove greske ne sakrivaju, sto su kritikovani bez straha od posljedica i sto , na kraju krajeva, mogu biti smijenjeni ili pritisnuti da podnesu ostavke.
To je ono sto se u ovom nasem gradu sada ocekuje.
Da li ce se desiti?
Ja mislim da hoce.
Ali sacekajmo i doznacemo.

No comments:

Post a Comment