Thursday, December 26, 2013

Sule: SVIJET U KOJEM SMO ŽIVJELI No.1 KAO „GRLOM U JAGODE“

U proteklih godinu dana na ovom blogu moj drug Čanak je objavio niz mojih priča i razmišljanja koja su uglavnom bila vezana za moju nezajažljivu potrebu da neprestano pričam o rokenrolu, Banjaluci i naravno mojim prijateljima.
U posljednje tri priče otvorio sam dušu i prisjetio se svoga odrastanja u ulici Vase Pelagića. Ali, kako sam uvijek bio sklon besmislenim postupcima i nerazumnim akcijama odlučih da u mom daljnjem napredovanju kroz „Parkić“ izađem iz Pelagićeve i da se po uzoru na onu staru TV-seriju „Grlom u jagode“ osvrnem na svijet u kojem smo odrastali i živjeli, baš kao Bane svinjogojstvo.
Znam da će mnogi na ovu moju avanturu gledati kao na plagijat i reći: „Jebeš ovo, sve se to može naći na internetu“. Naravno da može, ali da li taj internet ima dušu i da li je ikad bio Jugosloven?
Odgovor je kratak i sažet, nije, niti može biti.
Ali da ne dužim, godina je 1958.

*****

Dana 5. februara 1958. godine, u Beogradu, „Bezbijeve bebe“ u duelu sa Crvenom zvezdom su odigrale svoj posljednji meč. Rezultat je bio 3:3. Nažalost, sutradan je u avionskoj nesreći prilikom uzlijetanja aviona sa Minhenskog aerodroma poginulo  više od pola tima Mančester Junajteda. Mat Bezbi i Bobi Čalton su preživjeli nesreću.

Dana 1. septembra 1959. godine počeli su moji školski dani.

Godine 1960. održane su XVII olimpijske igre u Rimu. Naši fudbaleri su osvojili zlatnu medalju. Za reprezentaciju Jugoslavije, kao jedini drugoligaški igrač, igrao je borčev napadač Tomo Knez.

 Američki bokser Kasijus Klej je postao olimpijski pobjednik u teškoj kategoriji.

Na finalnom turniru Kupa nacija, koji je te godine održan u Parizu, fudbalska reprezentacija Jugoslavije je zauzela drugo mjesto. U finalu smo izgubili od Rusa, ali smo zato u polufinalu na „Parku prinčeva“ rasturili domaćina, reprezentaciju Francuske. Najzaslužniji za tu pobjedu bio je naš Tomo Knez.

Iste te 1960. godine, Patris Lumumba je postao prvi premijer slobodnog Konga. Žestoko se protivio prisustvu belgijskih padobranaca u Kongu.

Dana 14. septembra te godine, uz pomoć Belgijanaca, Čombe i Mobutu su izvršili državni udar, uhapsili Lumumbu i na kraju ga ubili.
Odmah sutradan na našoj kapiji osvanio je grafit „ČOMBE I MOBUTA BELGIJSKA TUTA“- napisao ga moj stariji brat.

Dana 12. aprila 1961. godine Jurij Gagarin je letom u svemirskoj letilici „Vostok 1“ postao prvi čovjek koji je otputovao u svemir. Let je trajao jedan sat i 48 minuta.

Dana 17. aprila 1961. godine propalo je iskrcavanje više hiljada kubanskih emigranata u Zalivu svinja, a time i invazija na Kubu i skidanje sa vlasti Fidela Kastra. Iako je ova akcija planirana u Americi još za vrijeme predsjednika Ajzenhauera i po Kenedijevom odobrenju, Ameri su uskratili vazdušnu podršku snagama na zemlji. (Po mnogima je to bio osnovni razlog atentata na Kenedija.)

U septembru te 1961. godine, na inicijativu druga Tita, Nasera i Nehrua, u Beogradu je održan Prvi samit nesvrstanih zemalja.



Te godine umrla je moja nana.

Little Sule

No comments:

Post a Comment