Thursday, January 02, 2014

Svetlana Cenić: Kako smo ubili svetog Nikolu, Deda Mraza i Djeda Božičnjaka.

 Ne bih da kvarim praznično raspoloženje. A, opet, ne progovorim li, umreću od žala. Došla devojčica mo­jih poznanika iz vrtića u suzama. Tužna, pretužna. Delio sveti Nikola/Deda Mraz paketiće i njen drug do­bio naj, naj, najveći, lego kockice (od 240 KM), a njoj dao samo Barbiku. Kako, pitam ja, znajući da vrtići ne­maju te pare i otkud uopšte da i Barbike dele, osim ako nisu one kineske kopije sa pijace. Ona kroz suze pri­ča da njenog druga sigurno više vole, da jeste ona želela Barbiku, ali kako to njemu toliko veliki paket, a nji­ma samo neki mali. Opet ja dosadno pitam šta su dru­ga deca dobila, a ona kaže da su neki dobili samo po čokoladu i da su i oni plakali. Zašto nju ne voli sveti Ni­kola, šta je ona kriva, pita jecajući. Njena majka ne sa­mo tužna, nego besna kao ris.

O čemu se radi? Pa, tete u vrtiću (Nova Varoš, Banja Luka) su rekle ro­diteljima da će doći Deda Mraz/sveti Nikola, pa da donesu poklone za svoju decu, a on će da podeli. Majka (Ž. D.) dečaka o kojem je reč donela je za svog sina te ta­ko skupe kockice, a s obzirom na to da svi znaju koliko je bliska bi­la najvišem rukovodstvu i da se za njeno ime vezuje kre­dit Investiciono-razvojne banke RS-a od pet miliona, nikada vraćen, negodovanje roditelja je bilo još veće. Da li im treba još nabijati na nos to što oni, kao poreski obveznici, njen kredit vraćaju?Da su i te kockice, praktično, oni platili, a svoju de­cu zakinuli? Pripitam ja, vrlo glupo, zašto tete nisu tra­žile da svako od roditelja da neki simboličan iznos nov­ca, pa da se svima kupe isti paketići, da ne bi bilo pla­ča. Valjda to vaspitno nije moderno više, nego da sva­ko pokaže svoju (ne)moć. E, hajd' ti sada budi genije, pa objasni devojčici od pet godina da ona nije ništa ma­nje vredna, jer za taj poduhvat ti ostaju samo dve solu­cije: da joj kažeš da sveti Nikola/Deda Mraz ne posto­ji i daje svako od roditelja nosio poklon, ili da lažeš ka­ko je, zapravo, Barbika veća. A priča o tome da je sva­ko od roditelja nosio poklon vodi ka objašnjavanju za­što neko može, a neko ne može da da 240 KM i zašto su neka deca dobila samo čokoladu.Deda Mraz ili sveti Nikola iz tog vrtića je naša slika: orobiš poreske obveznike i onda im još trljaš so u živu ranu. Razlikuje li se od ove priče ponašanje vlada entiteta: zadužiš roblje do guše, a onda ih strašiš da neće dobiti plate ako kreditor ne da pare, a neće dati dok drža­vni organi ne usvoje budžet? U kojima sede i većinu či­ne pripadnici istih partija kao i u vladama entiteta. Po­ruka je sledeća: od vaših para, mi ćemo ne samo pro­slaviti nego i poklone dati svojim najbližima, a vi neće­te moći ništa do toga, jer smo vas mi svojim neradom i neodgovomošću prvo osiromašili, a onda propustili da vas na vreme zadužimo još više i da vam to prikažemo kao da je lično sveti Nikola, Deda Mraz ili Djed Božićnjak preko nas poslao za plate i penzije.


Čude li ikoga i one nebulozne izjave tipa da je vla­da ova ili ona građanima poklonila most, put, obila­znicu...? Volim ja naročito kad mi od mojih para pok­lone nešto. Da ima sreće, te izjave bi bile formulisane da je vlast ispoštovala svoj narod i njegove pare, te u ro­ku završila planirani objekat ili šta već. Još ako se nije ugradila u svaki milimetar, radosti i veselju nigde kra­ja. Ali, to već prevazilazi i najoptimističnija očekivanja od ovog bosanskohercegovačkog političkog, najčešće i ljudskog fuša.


Mislim i gore, posebno nadahnuta da pominjem i sunce, i familiju, i sve živo kad vidim ova nadrndavanja kojekakvih primitivaca i skorojevića čak i po vrtići­ma. Kao ona voli svoje dete, a mi svoju decu ne volimo?! More, lako je i njoj i ovoj vladajućoj bulumenti da vo­li svoju decu našim parama! Što je najgore, pripitaš li za njihovu decu, račune po belom svetu, paruštine koje im se daju, to što im vozači i pratioci izigravaju dadilje, što dobijaju angažmane po kabinetima bez obzira na to imaju li škole, što se bahate po kafanama, svi se nađu uvređeni što im, zaboga, diraš u porodicu! Ma, majku vam vašu, jesu samo vaša deca - deca? Je li samo vašim ženama dozvoljeno da pišaju po našoj deci, a švalerkama da nam utrljavaju na nos koliko su love dobile? Plus cele familije raspoređene.


Kakav sultan od Bruneja, porodica Al-Nahyan (UAR) ili Al-Sabah (Kuvajt) kako su: BiH shvatili nasledno pravo! S obzirom na to da su nepotizam i zakonom ukinuli. Što reče moja prijateljica, nema ovde više ni Murte, samo je ostao Kurta sa sinovima. Od naslednika oči ne možeš da otvoriš bilo da je reč o fakultetima, kabi­netima, javnim preduzećima ili vladi. Sve kum do ku­ma, brat do brata, a na kraju MMF.


Da građanima čestitam praznike? Od mene samo želje za dobro zdravlje. Sa ovakvim fondovima, jedino zdrav ima nade da će hleba kako-tako zaraditi ili u kon­tejneru naći. U Deda Mraza, svetog Nikolu i Djeda Božićnjaka odavno ne treba verovati, jer ih serviraju u kon­stitutivnom trojstvu. Sad smo ih i kod dece sahranili.


Svetlana Cenić (www.bhdani.com)

No comments:

Post a Comment