Saturday, February 01, 2014

Banjalučki bend ‘Vanja The Frog’


Bend ‘Vanja The Frog’ jedan je od novijih banjalučkih bendova, koji, zbog pristupa radu i karakterističnom zvuku, nazivaju i 'bosanskohercegovački Nouvelle Vague'. Stalni članovi benda su Vanja Mišić, Sanja Čolić-Zelić, Đurica Štula i Damir Marjanović - Šaba.
Na svom repertoaru bend ima preko 100 pjesama raznih izvođača - stranih i domaćih (Jinx, Urban, Natali Dizdar, The Cardigans, Letu Štuke, Elemental, Lollobrigida, Laka, Oliver Mandić, Aleksandra Kovač, Bajaga, Amy Winehouse, J.Cash, Lykke Li, Air, Morcheeba, The Noissetes i  drugi).
U proljeće 2011. godine, Vanju i Đuricu je spojila želja da sviraju obrade svojih najdražih pjesama, te su nakon nekoliko proba krenuli s prvim nastupima. Na samom početku zvali su se ‘Vanja&Duo’, a kada se bendu pridružiše Sanja Zelić – Čolić za klavijaturama i Damir Marjanović – Šaba na bubnjevima preimenovali su se u ‘Vanja The Frog’. 
Od juna 2012. bend je počeo raditi na autorskim pjesmama, a iza sebe VTF ima preko 100 nastupa u klubovima širom BiH. Na Petom Demofestu su od 450 prijavljenih bendova ušli u uži izbor od 31 benda.
Vanja Mišić, mlada studentica novinarstva je prve muzičke korake napravila na bini DFK Kluba kada je kao gost sa zagrebačkim electro pop bendom ‘Lollobrigida’ otpjevala pjesmu 'Volim te'. Specifična boja njenog glasa zbog koga je porede sa Norah Jones postala je zaštitni znak benda:
http://www.youtube.com/watch?v=tevs6WsN4nE

Sanja Čolić - Zelić je u banjalučkoj Muzičkoj školi završila teoretski i klavirski odsjek, a Muzičku akademiju u Sarajevu. Profesorica je klavira u SMŠ 'Vlado Milošević' i osnivačica ansambla ‘Libertango’. Sarađivala sa velikim brojem jazz, pop, rock muzičara 80-ih i 90-ih godina; ima stotine nastupa na raznim binama i mjestima širom Europe.
Đurica Štula je gitarista, kompozitor, aranžer i tekstopisac. Jedan je od osnivača benda BL Jubooko sa Negrass. Iza sebe ima 5 snimljenih albuma. Aktivno muzički djeluje zadnjih 12 godina.  
Damir Marjanović - Šaba je bubnjar i perkusionista benda. Svirao u bendovima Afrodizijak, Catrin Noise, Kreč, Vagabunda, Towers, Hipernoja, Janosch Mauseturbis, Live Stock D.D. Učestvuje u projektu pod nazivom ‘A!’ u kome se u domenu ritmičkih vježbi vrši istraživanje o djelovanju udaraljki na raspoloženje. U muzici je aktivno 20 godina.
U decembru 2012. bendu se pridružuju Milan Dragičević na basu i gitarista Dario Gajić.
Krajem 2012. godine, njihova pjesma 'Tebi' proglašena je hitom godine na dvije radio stanice (Nes Castra i Uno radio):


(mm)

No comments:

Post a Comment