Saturday, February 22, 2014

Naša unučad


Nekada sam se blago podsmijevao bakama i dedama i njihovoj neograničenoj ljubavi prema unucima. Zapravo nisam razumio. Sada, kada imam svoje unuke, shvatam tu ljubav i posvećenost. Živim je. Istina, na svoj način, jer ne želim da pretjeram, da dam nekom drugome pravo sada da se blago podsmijeva sa mnom.
Elem, nema tu razloga za podmijevanje jer ljubav prema unučadima je, kao i svaka druga ljubav, drugačija, nemjerljiva, neobuzdana, luda... i prelijepa.
Zato, ne zamjerite, evo opet nešto o našoj unučadi. Angel i Drago Kopanja sa svojom Jadrankom podijelili svoju ljubav sa prijateljima.
Angelov Jack ulovio ribu. Šta ribu - ribetinu!!! Objavile to čak i lokalne novine na naslovnoj strani. Angel svoju sreću i ponos podijelio s prijateljima.


A onda nam ponosna  baka Jadranka javlja o uspjehu njihove unuke Helene, koju sam upoznao prosle godine u Puli:

Divna slika a izgleda i zvuci nevjerovatno. I trebate biti svi ponosni, jer na kraju sve je to zato sto se svi, od mame i tate do bake i dede  bavite Jackom, na pravi nacin. Eto doslo je vrijeme da se "hvalimo" nasim unucima i unukama pa se nadam da cete mi oprostiti sto koristim priliku da se pohvalim nasom starijom unukom (ne da se ne ponosimo i mladjom-moram biti pravedna) koja je pokazala da ima spisateljske sposobnosti, pa kao jedini i najmladji clan nase porodice vec ima  pjesmu objavljenu u knjizi "Power of Poetry" by Young Writers. 



Helena je tu pjesmu napisala u skoli pretprosle godine, a nastavnice su je poslale na konkurs raspisan u Engleskoj za mlade pisce. Baka i dido (to je  Drago za svoje unuke) cekaju svoju kopiju knjige.  A do tada saljem vam kopiju pjesme i naravno sliku autorice Helene sa svojom mladjom sestrom Adriannom. 

Pozdrav svima i  vasim porodicama.(priznajem ovo sam uzela od Angela)

Drago &Cmp; Jadranka



The snow is as white as a swan,
the snow is as cold as the North Pole.
Snowdrops are little petals falling from the sky.
It is as bright as the moon, the lamp,
this lamp, is nothing important
the lamp caught in snow
like a torch at night.
The marvellous moon,
Behind the sun
the moon shone
on the city floor.
Ice on the floor
cold and pale,
fit tor ice skating
as slippery as well-polished wood.

Helena Kopanja (9)

St Francis of Assisi School, London
(Izvinjavam se Heleni, dedi i baki i svima vama ali zadnji dio njene pjesme nisam uspio ispravno kopirati i pored desetine pokusaja) 

No comments:

Post a Comment