Monday, March 17, 2014

Lake Placid - nekad i sad


 Fotografiju  je prosle nedjelje napravio nas Neso. Otisli i Dunja  sa Adrianom na skijanje u Lake Placid, skijaski centar gdje su  1980. godine odrzane Zimsle Olimpijske igre. Na igrama je ucestvovala i jugoslovenska reprezentacija. Koliko me memorija sluzi ( naravno,pomognuta Winkipedion) na tim igrama su nas ( cuj "nas") predstavljhali i mi smo svim srcem navijali za njih ( i ponovo bismo ako treba) :  Krizaj, Strel, Kuralt u alpskim, Sanda Dubravcic u umjetnickom klizanju ( zajedno sa \milkom Babovic), Norcic, Tepes i Benedik, u skokovima....
Ameikanci jos uvijek drze zastave zemalja koje su ucestvovale na tim igrama, onako kako su te zastave i te zemlje tada izgledale. Mnoge su se promjene u svijetu desile od tada i mnoge od zastava koje vidite na slici ne vaze vise. Mnoge od zemalja koje su te zastave predstavljale, isto tako ne vaze vise - ne postoje, nema, zippp. Bilo - pa proslo. Neki se tome raduju - neki tuguju. Neki, kao ja, jos uvijek nostalgicni i dovoljno je da ugledaju ovu sliku da se vrate slike iz tog  doba, da se vrati sjecanje na radost koju su uspjesi Krizaja i ostalih donosili.
Nema vise - zippp.


Sta nema?! 
Ima i bice sve dok ima nas i nase djece koja , neopterecena nacijom i skucenoscu, gledaju ovakav detalj i sa radoscu se sjecaju svoje mladosti i nase radosti.


No comments:

Post a Comment