Thursday, May 01, 2014

Mario M.: Prvi maj


Dvojezični plakat koji poziva čikaške 
radnike na miting, ne sluteći krvoproliće

Istorija proslavljanja Prvog maja kao praznika rada stara je više od stotinu godina. Predistorija je, međutim, mnogo starija.
Tomas Mor se još u svojoj 'Utopiji' (1516. g) zalagao za šestočasovno radno vrijeme, a prvi tvorac ideje o tri osmice (osam sati rada, osam odmora, osam kulturnog uzdizanja) je malo poznati francuski književnik Deni Vera koji je o tome pisao još u 17. stoljeću. Robert Oven je kasnije u svom 'Katehizmu' obrazložio zašto je osmosatno radno vrijeme idealno. Još kasnije se za osmicu zalaže i Karl Marks (1868.), pa Prva internacionala... A sam praznik predstavlja sjećanje na 1. maj 1886. kada je američka Federacija strukovnih sindikata pokrenula široke štrajkove poznate kao 'tri osmice'. Najširi zamah dostigao u Čikagu, gdje nije bilo samo masovno nego u pravom smislu riječi i krvavo. Ti događaji su pokrenuli radničku solidarnost širom svijeta. Brojnim demonstracijama i štrajkovima izboren je dan odmora, ali ideja 'tri osmice' nikad nije zaživjela u cijelom svijetu. Jer, Veliki meštri su dobro uvježbali različite metode stišavanja atmosfere radničkog poleta.
Gdje su danas čuvene 'tri osmice'? U vrijeme kada su sve ekonomije nezasite porasta kurentnosti?  Danas, kada fondovi traže produžavanje a futuristi predviđaju drastično skraćivanje radnog staža? Danas, kada se širom svijeta krše i ona elementarna humana prava zaposlenih? Kakvo tek mišljenje o 'tri osmice' ima  nezaposlena, radno sposobna osoba...? Kakve boje je 1. maj onome ko radi 'na crno'?
Prvi maj u Regionu? 'Nema se, ne može se', al' običaj je običaj, pa mora biti makar za mezu pod beharli granom!

Mario

No comments:

Post a Comment